До всички шофьори: изцяло нов закон за движение по пътищата

КАТ

„Нашата равносметка е, че нещата ще стават още по-лоши. Базирам се на изказване на служител от КАТ, когото преди празниците попитаха какво ще направят контролните органи, за да се справят с трафика. Той каза една голяма смешка:

„Всички камери са налице и сме ги изкарали на пътя”. Не знам как една камера може да регулира трафика”, коментира Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България пред Нова ТВ.

По думите му, в случай на инцидент, при който бързо се получава задръстване, може чрез светещи табели шофьорите да се уведомят, че е станала катастрофа.

„В Германия, например, те се включват достатъчно рано и предупреждават какъв е трафикът и колко километра е задръстването”, добави Георгиев.

Според Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи проблемът е в липсващата комуникация между АПИ, КАТ и местната власт.

„Трябва да има достатъчно свободен ресурс, който да реагира на такива ситуации. Не всички екипи да са заети с това да стоят на някое ограничение и цял ден да глобяват. По този начин няма как да стане, а е необходимо да се реагира на момента”, каза още Тодоров.

Той смята, че у нас няма регламент какво да се прави в случай на катастрофа, реагирало се според ситуацията.

Експертите се обединиха около това, че е необходим изцяло нов закон за движение по пътищата.

„Необходимо е и разделяне на дейностите. Според мен трябва Общинска полиция да се занимава с контрола и организацията на движението в големите градове. По републиканската пътна мрежа това да се прави от КАТ”, завърши Георгиев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ