Лекар: Имаме шведска маса от ваксини, а ние се колебаем

Коронавирус, Ваксини 5

България тъне в лукс по отношение на ваксините, но младите се колебаят дали да се имунизират. Ние много обичаме да гледаме чуждите страни, но само когато ни отърва. В Германия и Италия хората чакат по два-три месеца, за да бъдат ваксинирани. Те не питат точно с какво. В България имаме шведска маса от ваксини. Имаме богат избор и никой не чака с дни или месеци, за да се имунизира, нито пък плаща за това. Нека погледнем в бъдещето. Мислите ли, че винаги тези ваксини ще бъдат безплатни? Това сподели в интервю за „Фокус“ председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров.

Той обясни, че идеята на новия график за ваксинация е възрастните да са приоритетни.

Важно е и младите да го направят, защото никой не е застрахован. Има колебание, особено сред младите хора, има нежелание да се ваксинират. Те също са важни, защото се движат много, имат много повече контакти, а когато младите са защитени, те пазят и по-възрастните. И двете групи трябва да бъдат защитени, коментира той.

,,Всеки, който има желание, може да се ваксинира, а хората, които трябва да си поставят втора ваксина, могат да го направят, без да се съобразяват с графика. Задължение на всеки общопрактикуващ лекар е да поставя ваксини, ако това не се случва, не е проблем хората да се ваксинират при друг лекар или в пунктовете“, допълни доц. Киров.

,,COVID-19 е едно от хилядите заболявания, които също не трябва да бъдат пренебрегвани“, каза още Киров и препоръча да се грижим за себе си и да посещаваме навреме лекарите, вместо да чакаме и да се страхуваме от пандемията.

Според него темпът на ваксинация не е лош, но може да бъде увеличен.

Това зависи от желанието на хората, защото до момента системата е направила това, което е необходимо. Колективният имунитет се придобива по два начина: чрез заразяване или чрез ваксина. Хората, които са преболедували, без да разберат и са придобили имунитет, са много, каза още Киров и обърна внимание, че имунитетът не е вечен.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ