Управителят на Здравната каса: Финансовото състояние на НЗОК е стабилно

Д-р Петко Салчев

Финансовото състояние на НЗОК е стабилно и нямаме проблеми с изпълнението на бюджета. Това каза управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев в предаването „Хоризонт за вас“ по БНР. По думите му няма проблеми нито в приходната, нито в разходната част на бюджета.

„Към момента НЗОК е разплатила в общ размер 1 млрд. 628 млн. лв., или 32 % от заложените в закона средства. За неблагоприятни условия по методиката сме платили над 151 млн. лв., или 9.3 % по реда на методиката. Тези данни са от началото на годината“, заяви още проф. Салчев.

Той коментира, че се плаща по 1200 за престой в болница след коронавирус. „За клинична пътека 39, 48 и 104 се плащат по 1200 лв., а за тези, които са в реанимация – по клинична процедура 3 и 4 се плаща съответно на ден“, заяви още проф. Салчев.

Управителят на НЗОК заяви, че непрекъснато се правят проверки на тези средства. „Да направим разграничение на нещата. Тези, които се подават в Националната здравна информационна система са извън обсега на касата. Ние не водим такава статистика. Това е в Националната здравна информационна система. При нас имаме реално отчетените дейности от съответните лечебни заведения за лекуваните пациенти при тях“, коментира още проф. Петко Салчев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ