Камен Донев изригна: Българи чуйте ме, имам какво да Ви кажа

Камен Донев

В навечерието на 24 май актьорът Камен Донев подготвя спектакъл със заглавие „За силата на словото“. Това е третата лекция от неговата поредица „За народното творчество“.

В серия от много емоционални откровения обаче, той направи дисекция не само на отношението към словото в днешния българин, но и като цяло на отношението, което възпитава. Думите му не за първи път се остри като бръснач със смисъла си!

„Смехът върви редом с драмата и с тъжното в живота на човека, като един лек, като една билка. Иначе аз винаги се опитвам да размисля хората, да ги зарадвам с някакво мое послание, макар и на пръв поглед то да изглежда банално. Преоткриването на думите и на всичко свързано и изречено със словото, е нещо много важно.

Човек съди по себе си и трябва да може да преоткрива нещата в живота си, не да живее с убеждението, че вече ги познава, че е сигурен, че владее ситуацията. Това не е така, поне за мен. Това се опитвам да направя. Смехът, радостта, хуморът, са част от моя живот и от моето изкуство, без да имам претенции да съм изчерпателен“, каза Донев в тв интервю пред БНТ. А на въпрос как говори според него българинът днес, актьорът отвърна така:

„Българинът не мисли като говори, защото не желае, измъчва се, когато трябва да извърши това усилие. Но не говоря за всички българи, опазил Господ. Слава Богу, има много интелигентни хора, но има и много, които са в едно речево безсилие, което се поражда от всичката простотия, която свърши с България така наречения поп фолк.

Преходът, който направи България от тоталитаризъм към свобода, беше опорочен от хора, неинтересуващи се от духа. Хора с тазобедрено чувство за хумор. Хора простаци, невежи, нахални и жалки. Но аз се радвам, че по някакъв начин интелигентните и чувствителни хора успяха да преплуват тази мътна река.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ