Папа Франциск отправи пожелание към целия български народ

Папа Франциск

„Папа Франциск отправи най-топло пожелание към целия български народ за здраве духовен напредък и единение. Нека по често имаме такива поводи да празнуваме заедно, защото в основата на мира и благоденствието са словото, просвещението и вярата. Ние като българи ще продължаваме да се гордеем с делото на светите братя Кирил и Методий“.

Това каза президентът Румен Радев в приветствието си по време на службата в античната базилика „Сан Клементе“ в Рим.

В нея митрополит Антоний отслужи Божествена света литургия за първи път благодарение на преговорите между Българската православна църква и Светия престол като кулминация в честването на просветителската дейност на Светите братя.

Румен Радев и българската делегация се поклониха пред мощите на св. Кирил.

„Намираме се в свято за всеки българин място – базиликата „Сан Клементе“, където сме свидетели на едно знаково събитие. За първи път има православно служение от български архиереи, което увенча с нов духовен венец нашата почит към великото дело на Кирил и Методий и всички техни последователи. Днес отбелязваме значителния принос на българския народ за културното развитие на всички славянски народи“, каза държавният глава.

Румен Радев обяви, че българската делегация е получила топло посрещане от папата, на когото е благодарил за това богослужение.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ