Шарено време през юни, очаква ни повече дъжд

Дъжд

Месецът по-хладен от обичайното, силни гръмотевични бури между 24-и и 27-и

Морската вода едва 20°

Юни ще е по-хладен с 1-2 градуса от нормата, затова пък валежите ще са повече от обичайните, особено в Западна и Северна България. Това съобщи шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

Месецът ще започне с дъждове и захлаждане. Повече валежи – около 40-50 л/кв. метър, се очакват в западните и северният райони.

Ще вали и в

Деня на детето

почти в цялата страна.

В края на първото деседневие – между 7 и 9 юни, времето ще се затопли, като температурите ще достигнат 24-28 градуса.

Температурата на морската вода ще е между 18-19 градуса, а в края на месеца ще достигне 19-20 градуса. Температурите са сравнително ниски, защото ще преобладава пренос на по-влажни въздушни маси от североизток и вятърът по Черноморието ще бъде с посока североизток-изток, обясни метеорологът.

Времето в планините между 1 и 6 юни ще е динамично, с чести валежи, по-интензивни в Стара планина.

Нови превалявания в равнинната част на страната ще има от 10 до 14 юни, по-съществени в Западна България. Към 15 юни валежи вече се очакват главно над Дунавската равнина.

От 16 до 20 обаче по Черноморското крайбрежие ще се задържи дъждовно, с ниски облаци, а на запад ще има повече слънце. Между 18 и 20 юни значителни количества дъжд се очакват в Рила и Пирин.

В началото на третата десетдневка над страната ще бъде предимно слънчево и топло. Но в периода от 24-и до 27-и има условия за силни гръмотевични бури в западните и северните райони (сумарни валежни количества 60-70 л/кв.м), условия за

градушки

по линията

Видин – Враца

От 28-и до 29-и юни главно по Черноморския бряг ще има ниски облаци с валежи. Тогава в планините също ще има интензивни дъждове.

За всички туристи е добре да се съобразяват с времето и да имат предвид, че

няма да е

подходящо

за туризъм

по високите

планински

пътеки,

обясни Петър Янков.

Вероятността за по-топло време – над 30 градуса, е по-голяма в периода от 21 до 23 и в последния ден от месеца.

По нашето Черноморие повече валежи се очакват към 5 – 9 и около 16 – 20 юни. В последната десетдневка ще има повече слънце, като тогава се очаква да вали само на 29 и 30 юни по Северното Черноморие.

За българите, които планират ваканция в Гърция, Янков предупреди, че в южната ни съседка по крайбрежието на Егейско море по-съществени валежи ще има между 8 и 10 юни, както и между 17-и и 20-и и около 25-и и 29-и. “Валежите ще бъдат с проливен характер”, каза той.

Според геомагнитната прогноза през повечето дни от месеца слънчевата активност ще бъде ниска, земното магнитно поле ще бъде спокойно и

магнитни бури

не се очакват

Повишена активност ще има само на 1-2 юни.

За по-голямата част от страната юни е най-дъждовният месец със средна сума на валежите извън планинските райони между 48 и 130 л/кв. м. Причина е честото нахлуване на хладен и влажен океански въздух.

Най-високите измервани температури са между 35 и 40 градуса. Най-топло е било в Плевен (42°), Русе (41°), Панагюрище и Образцов чифлик (40°). Минималните пък са падали до 3 – 8 градуса. Най-студено е било в Трън (-1°), Самоков (0), Разград, Чирпан и Казанлък (2°).



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ