9000 по-малко болни от варицела, COVID мерките ограничиха всички инфекции

Болница пациенти

Вече и у нас има ваксина за бебета и възрастни, дава имунитет до живот

Близо 9000 по-малко случая на варицела отчитат у нас здравните власти през първите 5 месеца на 2021 г. спрямо същия период на миналата.

При 10 488 болни от януари до края на май м.г. сега зарзените са едва 1861 по данни на Националния център по заразни и паразитни болести. Иначе случаите стигат между 25 000 и 35 000 средно на година.

Основната причина за големия спад са противоепидемичните мерки и най-вече ограниченото присъствие в яслите, детските градини, както и на учениците от начален етап, които също са сред често боледуващите.

“Става дума за въздушно-капкова инфекция, така че всичко, което прилагаме за COVID, тотално покрива и варицелата. Предаването на тези шарки е най-ефективно в детските колективи – ясли и градини. Доколкото те, а и малките класове в училище бяха ограничени, това неминуемо ограничи заболяването”, коментира пред “24 часа” главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Между

30 и 50%

е спадът

във всички инфекциозни заболявания тази година, обясни той. Но с отпадането на мерките вероятно нивата на заболеваемост ще се възстановят. За чревните инфекции очакванията са това да стане през лятото, за хепатите – през есента, за всички детски заболявания – шарки (скарлатини, варицели) и т.н., през есенно-зимния сезон, предупреди доц. Кунчев. Важното е да не се завръщат тези, които би трябвало вече да са елиминирани – като морбили, добави той.

Макар и малък, принос в спада на случаите на варицела има и това, че от година в аптеките вече се продава ваксина срещу тази шарка, която на зряла възраст се кара изключително тежко. Това стана възможно след включването ѝ в препоръчителния имунизационен календар.

“Направихме го, за да дадем стимул на фирмите да я внасят, защото години наред внос нямаше и хората си поръчваха от Виена, Гърция и другаде да им донесат, в големите градове не бе никак малка бройка. Но това крие рискове – първо, че е извън календара, и второ – в преноса ѝ”, обясни доц. Кунчев. Идеята е

ваксината

да стане

задължителна

и има много експертни мнения в тази посока.

“За” са и инфекционисти, и педиатри, и то с цифри, доказващи, че това ще е полезно. Другото е да намерим мястото ѝ в календара, както и държавен ресурс за закупуването ѝ”, обясни здравният инспектор.

В 17 страни в ЕС ваксината е част от задължителна календар, а САЩ е сред отличниците. Там ваксината се прави над 20 г., което води до 80% намаление на заболяемостта и смъртността от варицела. Там на практика инфекцията е поставена под контрол и е на ниво, на което няма медицинско значение, не представлява здравен проблем.

Сега по аптеките ваксината е само на една фирма с максимална продажна цена 81,88 лв. Първите 1200 флакона са доставени през март 2020 г., а през май същата година са доставени още 3021 флакона. Само от началото на 2021 г. досега пък са дошли 8025 флакона, съобщиха за „24 часа“ от агенцията по лекарствата.

Ваксината е двудозова, като първата игла се поставя най-рано на 1 г., а втората след два месеца. Създаденият имунитет е до живот.

Да се ваксинира, може и всеки възрастен, който не е срещал болестта, след консултация с лекар. Единственото уточнение, което фигурира в кратката характеристика е, че липсват данни за ефикасност на защитата или имунен отговор при хора над 65 години.

Опит с ваксината у нас има доц. Атанас Мангъров. Той е и сред радетелите за включването ѝ в задължителния календар. “Ваксината е създадена през 90-те години, но у нас до 2019 г. не беше регистрирана. Вече я има и е хубаво да се поставя. Може да се слага и на възрастни хора, които не са карали варицела, защото на стари години се кара тежко”, казва той.

“Ваксината създава дългосрочен имунитет и бих посъветвала родителите да я направят на децата си, още повече че държави в Европа я правят в редовен имунизационен календар”, коментира и д-р Аделина Пенчева, педиатър с дългогодишна практика в Разград. Споделя обаче, че досега родители не са я питали за ваксината.

И тя отчита свиване на инфекцията – за последната година е прегледала само едно дете с варицела, и то преди 1 седмица.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ