Ще посмее ли служебният екоминистър Личев да събори незаконната вила на Иво Прокопиев

Асен Личев

Ще посмее ли служебният министър на околната среда и водите Асен Личев да говори за събарянето на незаконната вила на олигарха Иво Прокопиев в защитената местност “Буджака”?

Причината за този въпрос е популисткото изказване на Личев, че “ще събори строежа на Алепу”.

След като няколко медии написаха в сряда, че екоминистърът няма правомощия да издава заповеди за събаряне, на следващия ден Личев призна, че “много иска да събори” стената, но му липсвали правомощия. Все още няма реакция от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Национална дирекция “Строителен контрол”, които отговарят за премахване на строителни обекти и в чийто ресор Асен Личев се намеси с изказването си.
В същото време все още няма предприети мерки за вилата на морския бряг в “Буджака”, собственост на Иво Прокопиев.
А още в края на миналата година ДНСК разпореди двуметровата ограда на имението да бъде съборена, защото е незаконна. Кметът на Созопол пък нареди да бъде спрян строеж на огромен басейн в двора с Прокопиев. Всичко това се случи, след като Върховната административна прокуратура нареди проверки за незаконни обекти по родното Черноморие.

През ноември 2020 година от общината установиха нарушения на разпоредбите от Закона за устройство на територията при строеж на басейн в частния имот на Прокопиев, за което има и съставен акт за установяване на административно нарушение. След тези констатации и след административно производство, кметът на Созопол издаде заповед за спиране на строителни и монтажни работи. Строителството може да продължи само с разрешение на административния орган, издал заповедта. Това може да стане след отстраняване на причините, довели до спиране на строежа и представяне на доказателства за това. Заповедта била връчена на пълномощник на собственика.

Представителите на общината са констатирали още, че в същия имот има незаконен строеж – двуметрова масивна ограда, която била изградена в нарушение на издаденото разрешение за строеж (РС). Кметът на Созопол нареди премахване на незаконния строеж над височина на цокъла 0,60 м.

Съмнения има и за закоността на самата къща, но Асен Личев не говори за този казус.

Причината е, че той флиртува политически и популистки с няколко зелени организации, тясно свързани с кръга “Капитал” и Иво Прокопиев. И е съвсем логично да не закача олигарха.

„Труд“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ