ГЕРБ в атака срещу шефа на НАП, вадят скандални разкрития за източване на ДДС

Томислав Дончев, Румен Радев

ГЕРБ дава брифинг в Централата на партията по актуални политически теми. Кабинетът на Радев замени мерките в помощ на бизнеса с кредити, обяви Томислав Дончев по повод съобщените преди минути уж нови мерки на служебния кабинет.

Ще ви върна в скандала за къщите за гости, когато един наш член се оказа въвлеччен в този скандал. Става дума за Манолев. Ние взехме решение да се разделим по най-бързия начин с този човек, каза Томислав Дончев. Случва се, когато управляваш хиляди хора, някой от тях да направят нещо нередно. Това е мооментът да покажеш от какво се водиш, допълни той.

От ГЕРБ попитаха и вярно ли е, че шефът на НАП Румен Спецов е работил в НАП-София и същевременно е участвал в дружества и е имал дялове. Вярно ли е, че Спецов е бил собственик и управител на дружество, реализиращох обороти от милиони чрез продажби, без самото дружество да има активи, сметки и наети на трудов договор, това прилича ли на куха фирма, която е създадена с цел да превърта обороти и да точи от държавната хазна. Вярно ли е, че Спецов е получил заповед на ревизия? Вярно ли е, че преди да се освободи от собствеността на фирмата, той е получил и реизионната заповед от НАП, че дължи над милион на държавната хазна? Поискал ли е Спецов удължаване на връчването на ревизионния акт, което да му даде възможност да може да се освободи от нова дружество, за което той е бил запознат вече, че трябва да възстанови над 1,2 млн. лева източено ДДС, попитаха от ГЕРБ.

Дружеството е прехвърлено на рецидивист с много други фирми, които са източвали държавната хазна.

Бил ли е Спецов спец по източване на държавната хазна, попитаха още от партията на Бойко Борисов.

В НАП персоналът се демотивира и това може да доведе до спад на приходите в хазната, каза Кирил Ананиев. Наблюдавам, че вече 4 ден министърът на финансите не може да намери механизма, по който да извърши проверка за твърденията по случая с Румен Спецов. Надявам се, че в Харвард това е било застъпено като материал. В НАП има информационна система за контрол, където са публикувани хора, заподозрени за източване на данъци. Фирмата на Румен Спецов фигурира в този списък, защото самият той е получил ревизионен акт. Той сам е предложил удължаване на срока с един месец, както позволява законът и е използвал този срок, за да продаде своята фирма на малоимотен човек с криминални престъпления, съден няколко пъти. Аз съм убеден, че това си е жива форма на източване на ДДС, за което той трябва да даде публичен отговор, отсече Ананиев.

Информационната система „Контрол на НАП“ може да извърши проверка само за пет минути. Не е необходимо да се чака месец-месец и половина и да изтече служебното правителство, за да не можем да разберем нищо.

Моят съвет е министърът и Спецов да използват въпросната система, която за няколко минути ще покажат истината за Румен Спецов, отсече Ананиев.

Дори и бизнесът да не плаща данъци с удоволствие, когато е убеден, че е парите му отиват за здравеопазване, образование и въоръжени сили, той би намерил смисъл в това. Как да намери мотивация бизнесът, когато около шефа на НАП има съмнения, че е източвал ДДС, коментира възмутено Томислав Дончев.

В стремежа си да изчегъртаме ГЕРБ, хайде да не изчегъртваме държавните институции, защото партии много, а институциите са едни, допълни той.

Президентът има ролята да контролира това правителство и да покажат и докажат, че следват принципите за прозрачност, професионализъм и почтеност. Смятам, че всяко правителство трябва да се придържа към това, заяви още Дончев.

Притеснява ме, че този, на когото сме гласували да управлява НАП, е заподозрян за данъчни измами и изночване на ДДС, отсече Кирил Ананиев.

На въпрос на ПИК относно организиран днес от 13 часа протест на граждани пред НАП срещу Спецов и дали от ГЕРБ очакват да подаде оставката и защо кабинетът на Радев не го отстранява, Дончев отговори, че до днес не е ясно кой е назначил или предложил този човек.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ