ГЕРБ алармира за далавера, свързана със съветник на Янев

Стефан Янев

„Съветникът на служебния министър е имал достъп до софтуера на машините за вота, а това е отговорност на ЦИК. Искаме да знаем каква е била намесата му в изборния процес“. Това заявиха на представители на ГЕРБ на брифинг в сряда.

Според Дани Каназирева ЦИК е приела „методически указания“, които не включват преброяване на контролните разписки след края на изборния ден. Така, според ГЕРБ, се ликвидират индивидуалният граждански и външният контрол.

„Проверки по време на преброяване не са предвидени. Няма да има възможност за откриване на грешки, преди резултатите да бъдат обявени“, заяви Каназирева.

Утре представителите на ГЕРБ в ЦИК ще внесат предложение разписките от машините да бъдат преброявани и съпоставяни и като съдържание. А експерти на партията ще проверят машините, за да се уверят, че са правилно конфигурирани.

От ГЕРБ призоваха ЦИК да реши бюлетините да се броят като бройка, а разписките – и като бройка, и като съдържание, както и да се сравняват с резултатите от машинните протоколи.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ