ЦИК: Електронната бюлетина за вота на 11 юли ще е 2 страници

Машинно гласуване

Електронната бюлетина за парламентарните избори на 11 юли ще е от 2 страници. В нея са разположени всички регистрирани за вота 23 партии и коалиции според номерата, които жребият им е отредил. Само в един от 31 РИК има регистриран независим кандидат, като той ще е след номерата на партиите и коалициите. Накрая в бюлетината ще е опцията „Не подкрепям никого“, стана ясно на брифинга на ЦИК днес.

Зам-председателите и говорители на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов показаха как се гласува с машина. Избирател получава смарткарта от член на секционната комисия, която трябва да постави в машината с чипа нагоре и напред.След това на екрана се визуализира първата страница на е-бюлетината. Ако партията, коалицията или независимия кандидат, за който избирателят иска да гласува са на втората страница, той трябва да натисне на екрана бутона „следващ“. След като направи своя избор, трябва да натисне бутон „преглед“. На екрана ще се визуализира направеният избор, както и преференцията за даден кандидат, ако избирателят е дал такава. Ако това е вотът му, той трябва да натисне на екрана бутон „гласуване“. След това машината издава контролна разписка с направения вот, която избирателят трябва да вземе и да сгъне. С продължителен сигнал устройството напомня, че избирателят трябва да извади и смарткартата от машината. Той трябва да я върне на член на СИК, а сгънатата контролна разписка – да пусне в специална кутия.

„Нужното време за гласуване, дори за хора, които за първи път гласуват с машина, е около минута. На частичните избори на 27 юни в с. Ясен станах свидетел как столетник гласува с машината и той се справи перфектно. Установихме, че има огромна разлика в нужното време при хората, които вече са гласували с машина и при тези, които го правят за първи път. След тези избори огромна част от българските избиратели вече ще имат този опит и ефектът от него ще се усети на президентските избори наесен“, обясни Томов.

Матева добави, че ЦИК е дала указания за балотажа на частичния местен вот тази неделя да не се поставят никакви лепенки върху смарткартите, нито тиксо, нито да се ползва гелообразен дезинфектант. „Единственият подходящ дезинфектант за смарткартите и за машините е 75% етилов спирт, който е осигурен. На частичните местни избори имаме едно място за гласуване, в което всички смарткарти са повредени, защото са третирани с неподходящ дезинфектант. Такива указания ще дадем и за парламентарните избори на 11 юли. Освен това, ако избирател извършва действия, с които би увредил смарткарта или машина, секционната комисия трябва да уведоми органите на МВР“, каза Матева.

Тя обясни, че в доклад на ДАЕУ и двата института на БАН за сертификация на машините за предишните избори на 4 април, се посочва, че са направени изпитания на каква температура издържат устройствата без да спрат работа. Машините са тествани по 2 часа при 0 градуса и при температура от 45 градуса. И при двата варианта машините са продължили да работят.

Матева напомни, че в 273 секции в чужбина ще се гласува с общо 421 устройства, като в 148 от тях – машините ще са по две.От 9401 секции у нас, в които ще се гласува машинно, в 1115 ще има по две устройства. Става дума за секции с над 425 избиратели.

За 11 юли вече са регистрирани 21 организации, които ще имат 566 наблюдатели и 4 социологически агенции. Две жалби са постъпили в съда срещу решението на ЦИК за методическите указания за вота, има и две жалби срещу определянето на секциите в чужбина.

Германия пък не е дала разрешение за разкриване на две секции – в Манхайм и в Щутгарт.

Все още ЦИК не е платила на „Сиела Норма“ за доставката на 9600 устройства за вота на 4 април.

„Към момента машините са тяхна собственост. Не смятам, че „Сиела Норма“ няма намерение да ги предостави за изборите. Работим в добър синхрон с тях. И машините за секциите в чужбина вече пътуват към тях“, отговори Матева на въпрос дали има опасност доставчикът да не предостави машините за вота, след като те все още са негова собственост.

Тя увери, че софтуерът на устройствата е програмиран така че при удължаване с един час на изборния ден, те да продължат да работят.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ