До всички българи: имаме новини за Вас

Аптека

Чакането по опашки в регионалните здравни каси (РЗОК) за заверка на рецептурните книжки отиде в историята.

Това стана възможно, след като от 1 юли книжките бяха напълно електронизирани, а хартиените окончателно отпаднаха.

Така всеки пациент, който има нужда от издаване на рецептурна книжка, вече трябва само да отиде до личния си лекар, който ще попълни нужните данни в интегрираната информационна система на здравната каса и ще му даде рецептата, която пък от 1 юни също е електронна.

Новият режим на издаване спестява ходенето първо за закупуване на книжката, след това носенето ѝ до джипито, което да я попълни, оттам – за заверката в РЗОК, връщането до личния лекар, който вече да издаде рецептата, и едва тогава отиването е в аптеката за лекарствата.

“В аптеката пациентът вече ще идва с електронното си предписание, т.е.

номера на

рецептата, а

другата

възможност да я

изпълним е чрез

ЕГН и дата на

издаване

на рецептата”, обясни пред “24 часа” Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Ако човек има издадена преди 1 юни хартиена рецепта и ако все още не е изтекъл срокът ѝ на валидност, ще трябва да запази хартиената си рецептурна книжка до приключването им, обясни още той.

Тъй като е нужен известен период да заработи нормално системата, е добре хората да запазят рецептурните си книжки

до 1 август, дори

и да имат вече

електронна, посъветва пък зам.-председателят на лекарския съюз и общопрактикуващ лекар д-р Николай Брънзалов като превантивна мярка.

“Въвеждането на електронната рецептурна книжка е голяма стъпка за пациента. Това спестява разкарването им, носенето на хартиен носител постоянно, както и разходването на хартия като цяло. Освен това човек вече ще има само един номер на рецептурната си книжка, а

на личните

лекари ще се

спести

въвеждането на

нови номера

и данни при всяко преиздаване”, коментира той. Но също допълни, че процесът изисква синхронизиране на много софтуери – и на личните лекари, и на аптеките, и на касата, затова е нужно да се подходи с разбиране.

Това е и причината НЗОК да даде гратисен период до 15 юли, за да могат да се изчистят всякакви технически проблеми, които евентуално ще се появят при старта на новия механизъм за издаване на рецептурните книжки.

След електронизацията на книжките и рецептите в процес на дигитализация са и протоколите. Кога ще завърши той обаче, все още не е ясно.

Затова засега получаването на лекарства по протокол (за специализираните лекарства, изписвани от съответния специалист по заболяването) и заверката им остават по стария ред. Той изисква два пъти ходене до РЗОК за заверка не само на рецептурната книжка, но и на протокола едва след което личният лекар може да издаде рецептата.

“Този принцип ще продължи да се спазва и занапред, но процесът за пациентите ще бъде улеснен, защото в скоро време и протоколите ще станат електронни”, обясни д-р Брънзалов.

Когато това се случи, личните лекари ще имат достъп до протоколите по електронен път със срока, за който се изписват лекарствата, дозите и т.н. Това ще намали драстично и вероятността от човешка грешка при изписването, защото всичко ще е електронно, подчерта д-р Брънзалов.

След приключването на срока на съответния протокол пациентът

ще отива за

преиздаване при

специалиста,

при когото е

диспансеризиран, а след това при джипито новият протокол ще се генерира автоматично, обясни още той.

„24 часа“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ