Язовирите пълни и в жегата, някои дори над 100%

Язовир Въча

Всички питейни язовири в страната са пълни въпреки високите температури и летните жеги. Нито един водоизточник не е с полезен обем под 80 на сто, а някои са дори с над 100%.

Това показва графикът на Министерството на околната среда и водите за юли. Общият обем на язовирите за питейно-битово водоснабдяване към 28 юни е 90,3%, а министър Асен Личев не е наложил никакви ограничения в използването им.

Състоянието на язовирите се подобрява с всеки изминал месец – в края на април общият им обем е бил 84,8%, а в края на май – 87,4%. Тогава обаче има значителна разлика между нивата на отделните водни обекти. От графика за юни например се вижда, че “Ястребино” в област Търговище е бил пълен 57,78%, “Тича” край Шумен – малко под 70%, а “Калин” и “Карагьол” – 54%. Подобни са нивата им и в графика за май, но тогава “Калин” и “Карагьол” дори са били пълни 15%, а “Бели Искър” – 20,7 на сто. Трябва да се уточни обаче, че “Калин” и “Карагьол” се използват за резервно водоснабдяване.

Въпреки това нивото им в края на юни рязко се е покачило и вече стига 96,41%. Водата в “Бели Искър” също достига до 78,83 на сто и така слага край на негативната тенденция от началото на годината – през февруари нивото му рязко спадна от 73% и продължи да намалява досега. Въпреки това “Бели Искър” е язовирът с най-малкото ниво на запълване в момента.

През пролетните месеци водите в язовирите около София като цяло намаляваха, включително и тези в “Искър”, но в последните месеци плавно се покачват и вече са стигнали до 87,36% от общия обем.

“Дяково”, който се използва за пиене от Дупница и Кюстендил, също е близо до пълния си капацитет в момента – 93,43%.

Язовир “Студена”, който докара на Перник водна криза, в момента е стабилен и през последните месеци държи нива около 80 на сто от общия си обем.

От май насам има три водни басейна, които се задържат почти пълни. Това са “Среченска бара” до Монтана, където в момента наличният полезен обем е 98,14% от общия, “Йовковци” край Велико Търново, който дори е на път да прелее и водата в него е 100,14 на сто. Същото се отнася и за “Камчия”, в който водата беше намаляла критично и имаше риск за режим във Варна и Бургас, а сега нивото е 101%.

Интересно е развитието и при “Асеновец”, който миналата година беше сред най-проблемните, докато в последните три месеци нивото му е над 99%.

“Тича” край Шумен също възстановява бавно нивото си – в началото на годината той беше пълен под 50%, докато през последните три месеца водата се беше покачила първо до 69 на сто от общия обем, а в момента дори е 78%.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ