Какъв обрат! Човек на Слави: Планът на Бойко е по-добър от този на президентските протежета

филип станев, тошко йорданов

Планът за възстановяване и развитие, по който България очаква да получи поне 12,6 млрд. лв. от ЕС, ще бъде пренаписан отново за пети път, преди да бъде изпратен на Европейската комисия за одобрение.

Това планира партията “Има такъв народ”, ако успее да състави правителство. Хората на Слави Трифонов не харесват и сегашния вариант, предложен от служебното правителство и вицепремиера Атанас Пеканов, а зам.-председателят на ИТН Филип Станев го определи като “много зле” пред БНР.

Две са основните теми в сегашния вариант на плана, които не се харесват на партията на Слави Трифонов.

В плана почти не е отделено внимание на възстановяването на туристическия бранш. Туристическият бранш е изцяло пренебрегнат, обяви депутатът от ИТН и потенциален министър в новото правителство Ивайло Кожухаров. Той бе и кандидат за поста министър на туризма в първия вариант на кабинет на ИТН, при който за премиер бе определен Николай Василев. Според Кожухаров България трябва да вземе пример от Хърватия и Гърция, в чиите планове туризмът е сериозно застъпен.

От партията на Трифонов не харесват и премахването от плана на проект за възстановяване на напоителната инфраструктура на стойност от 850 млн. лв., който е присъствал в първоначалния вариант, предложен от ГЕРБ. Според депутата Пламен Абровски той ще бъде прехвърлен към финансирането със заеми, а няма да е в частта за безвъзмездни средства, което било нечестно.

Проблеми ИТН виждали и в енергетиката и преминаването към нисковъглеродна икономика. Като кандидатът за премиер от името на партията и сегашен депутат Пламен Николов разясни в петък вечерта пред БНТ, че всякакви действия в енергетиката, включително и бъдещето на комплекса “Марица-изток”, трябва да бъдат обсъдени отново.

Ново забавяне на внасянето на плана в Европейската комисия обаче със сигурност ще лиши от авансово плащане от страна на комисията на 1,3 млрд. лв. Този приход вече е предвиден в бюджета за 2021 г. А за да е сигурно, че България ще получи пари по плана до края на годината, той трябва да бъде внесен в комисията най-късно през септември.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ