18:15, огромен скандал и цирк: Радев пита Карадайъ коя му е родината

Румен Радев

Острите реплики разменени по въпроса с двойно гражданство ли е Кирил Петков. Явно президентът е изнервен, коментира лидерът на ДПС

Скандал се развихри между президента Румен Радев и лидера на ДПС Мустафа Карадайъ на старта на срещата им на „Дондуков 2“. Движението е второ поред на днешната серия консултации преди връчването на мандата на ГЕРБ, които обаче декларираха, че веднага ще го върнат.

Изначалната причината бе темата за двойното гражданство на икономическия министър Кирил Петков, която лидерът на движението повдигна. „Аз попитах министър Кирил Петков коя е неговата родина майка и той отговори: България!“, обърна се президентът към Карадайъ.

А коя е вашата родина майка?, попита Радев лидера на ДПС.

Броени дни преди последните избори на 11 юли Мустафа Карадайъ и делегация от партията бяха на посещение на турския президент Реджеп Ердоган. Срещата не бе отразена от български медии, но думите на Карадайъ бяха преведени от текст в Анадалската агенция, според който той е нарекъл Турция своя майка родина. По-късно както Анадолската агенция, така и от ДПС уточниха, че думата всъщност се превежда „прародина“.

В понеделник пък лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ напусна Консултативния съвет по национална сигурност при президента, защото на него присъства икономическият министър Кирил Петков, за когото стана ясно, че още не е приключила процедурата му по отказ от канадско гражданство и той е с двойно, за което по искане на ГЕРБ Конституционният съд образува дело. Петков обясни, че се отказал от него още през април, но партии в парламента, сред които ГЕРБ и ДПС, поискаха доказателство за това с мотива, че не е достатъчно да бъде подадено заявление, а и Канада да потвърди, че той вече не е гражданин.

Имах един въпрос към министър Кирил Петков на база на твърденията му, че е подал отказ от чуждо гражданство, коментира Карадайъ. Той обясни, че просто е искал министърът да обясни дали е подал отказ и дали вече е само български гражданин.

Разглеждахме финансови мерки и това е описано в дневния ред, настоя обаче президентът Румен Радев по повод демонстративното напускане от страна на Карадайъ онзи ден на КСНС.

„Що се касае до министъра, не мисля, че е много удачно вие да повдигате тази тема, защото въпросът да си гражданин означава да носиш България в цялото си сърце. И когато избухна скандалът, веднага се срещнах с г-н Петков и го попитах: вие ще ми кажете ли коя е вашата родина майка – България или Канада?“, реферира Радев към изказването на Карадайъ в Турция. И тогава на попита лидера на ДПС коя е неговата родина майка.

Да, моята родина е България, отвърна Карадайъ. Но на база на исторически факти Турция се оказвала прародината му, обясни той.

Аз понеже чух друго от ваше изказване, се надявам да сте искрен, прекъсна го Радев.

Затова сме много чувствителни. Защото лицемерието в политиката е основен инструмент в последните години, продължи острия тон Карадайъ.

Какъв е проблемът да се изясни един такъв скандал? Аз считам, че колкото по-рано се изясни е по-добре, категоричен бе лидерът на ДПС по отношение на гражданството на Петков. Нарушаването на конституцията било огромна криза и нарушаване на демокрацията.

Бих искал да имахте същото отношение, когато една друга партия нарушаваше законите и конституцията, настоя пък президентът.

Ще се радвам да видя тези думи в действие, защото в някои от приетите закони в нарушение на конституцията такава реакция не сме виждали, каза Карадайъ.

Не мога да остана безучастен, когато президентът пита лидера на ДПС коя е неговата родина майка. Същият въпрос може да се зададе на бесарабските българи. Всеки човек, всеки етнос има родина по произход, която се нарича прародина. Съжалявам, че тази лекция трябва да се чете точно пред президента, намеси се остро и зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев.

По-рано Карадайъ подчерта пред президента, че движението е променило позицията си от 45-ия парламент, че ще подкрепи правителство на партиите от протеста. Няма да даваме безрезервна подкрепа, категоричен бе той. А държавният бюджет ще се обсъжда, където му е мястото – в парламента, настоя още Карадайъ. Така той направи и препратка към понеделнишкия консултативен съвет за актуализацията на бюджета, който той напусна.

Г-н Радев вероятно е изнервен предвид политическата ситуация и е разбираемо, заяви след края на разговора при президента Карадайъ. Около час останаха от движението на „Дондуков“ 2.

„Урокът от 30 години демократична България за правене на предизобрна кампания с анти-ДПС реторика явно още не е научен, но да ви кажа – с омраза нито една от кризите няма да бъде решена. Нито социалната, нито здравната, нито икономическа и политическата с анти-ДПС реторика няма да бъде решена. С такава реторика и омраза никой не може да прикрие своята политическа немощ“, заяви той.

„Изложихме нашите аргументи за небходимост от редовен кабинет, защото в този – служебния, има доста пропуски и нарушения. Това са ни аргументите“, коментира той.

Нека да видим какво ще се предложи. Диалога, компромисите, дебатите в НС между партиите какво ще произведат, но заявихме вече – непотърсена подкрепа от наша страна няма да даваме.

Взаимоотношенията между партиите няма да коментирам, те са такива, каквито са, нека видим какво ще прозведат, повтори лидерът на ДПС.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ