Георги Рачев: Още месец лято, само този четвъртък студ и дъжд

Проф. Георги Рачев

Лятото свърши над Централна и Западна Европа, но в България и Средиземноморието ще продължи. На златно и топло време ще се радваме с приближаването на есента. Това увери климатологът проф. Георги Рачев в минутите си по Би Ти Ви тази сутрин.

Студен фронт ще премине през страната ни и ще лабилизира времето през следващите два дни. В сряда и особено в четвъртък ще захладнее до 24-25 градуса, чакат се и тръмотевични бури, но после се очаква добро време. Сутршните температури обаче нормално няма да бъдат повече над 20 градуса. Идва времето на облекло „зелка“, дамите да си спомнят чорапогашниците, но това ще стане чак след 10 септември, препоръча климатологът.

От климатична гледна точка имаме още една седмица, от астрономическа – един месец, а от метерологична поне 3-4 седмици още пълноценно лято с 26-27 градуса през деня и 18-19 сутрин, посочи проф. Рачев. Никакъв проблем за море.

Морската вода няма да изстине бързо от сегашните 25-26 градуса.

Между 3 и 4 градуса над нормите е до момента август и по всяка вероятност ще изпратим и този месец с температурен рекорд, след като тазгодишният юли се оказа най-горещият в света, откакто се правят измервания. Освен това има места, където и капка дъжд не е паднала. Сега в четвъртък ще има места с много интензивни валежи, но на малка територия. Събота и неделя също може да вали, предпупреди той.

Дъжд заваля в най-високата точка на Гренландия – над 2600 м, да се замислим, че горим 15 млрд. тона фосилни горива – нефт, припоред газ, въглища, затова и емитираме всяка година между 33 и 37 млрд. тона въглероден диоксит. Част се поема от световния окена, но друга горяма от атмосфретата и това одеалце затопля земната атмосфра, посочи проф. Рачев. Последните 5 г. са най-топлите. Това топене е най-опасно, напомни той. За последните 100 г. нивото на световния океан се е повишло с 18 см, до края на века прогнозите са за нови 25, или 90 см общо и всички пристанища са запашени – нидерландските, Лндон, а у нас Бургас.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ