Удължават с 3 месеца извънредната епидемиологична обстановка

Стефан Янев 1

С 3 месеца се удължава извънредната епидемиологична обстановка, съобщи след заседанието на Министерския съвет здравният министър Стойчо Кацаров. Причината е, че случаите се увеличават.

Срокът е дълъг, защото средната дължина на една вълна е над 2 месеца, посочи Кацаров. Взети са предвид и неяснотите около сегашната политическа обстановка, за да могат хората да са спокойни, обясни още Кацаров.

„Министерски съвет взе решение за оказване на подкрепа на афганистански граждани, които са работили в Българското посолство в Кабул, заедно с българските контингенти и други български представители на терен. Това са до 70 афганистански граждани, заедно с членовете на техните семейства“, обясни пък служебният премиер Стефан Янев.

Мисля, че е важно от гледна точка на съпричастността и солидарността, както и по отношение на това, че тези хора са работили за България, в момента България да бъде в състояние да им протегне ръка. Даваме си сметка, че ситуацията е много динамична и самото изтегляне на тези хора от Афганистан ще бъде достатъчно трудно, но със създадената организация се надяваме да постигнем успех, обясни Янев.

Утре ще бъдат качени насоките за действие в училищната и предучилищната мрежа в епидемична среда. Те са обсъдени с отрасловия съвет и има пълно съгласие на всички отговорни страни, обясни служебният образователен министър проф. Николай Денков. Наше задължение, както и на МЗ е да намерим правилния баланс, при който имаме максимално присъствено обучение с минимален риск за здравето на учителите и децата, каза Денков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ