Владимир Путин нареди бърза евакуация

Владимир Путин

Руското министерство на отбраната изпрати четири военнотранспортни самолета да евакуират от Афганистан над 500 граждани на Русия, на държави от Организацията на Договора за колективна сигурност – Беларус, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан, а също и на Украйна. Това съобщи самото ведомство, предаде „Интерфакс“.

Операцията е организирана от министъра на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу по нареждане на президента Владимир Путин. С всеки от самолетите пътува екип от военни лекари и медицински сестри с оборудване и медикаменти, за да осигури медицински грижи на евакуираните. На борда има и достатъчни резерви от питейна вода, одеяла и храна.

По-рано руският президент Владимир Путин разкритикува Съединените щати и техните съюзници за, според него, хаотичното им изтегляне от Афганистан, предаде AP. Агенцията отбелязва, че ситуацията в централноазиатската държава представлява потенциална опасност за Русия и нейните съюзници в региона.

Терористи и различни групировки, намерили убежище в Афганистан, може да се възползват от хаоса след изтеглянето на западните сили, за да дестабилизират съседните бивши съветски републики, предупреди руският президент на конгрес на управляващата в страната партия „Единна Русия“ преди парламентарните избори другия месец.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ