Ива Митева обяви за приет закона за НСО, внесен от нея и депутати от ИТН

Ива Митева

Промените в закона за НСО, внесени от депутати от ИТН, начело с Ива Митева, са приети на първо гласуване. Това обяви самата председателка на Народното събрание. С тях се предлага ограничаване на кръга от хората, които ползват държавна охрана.

Решението си Митева взе след бурен скандал в пленарната зала и два Председателски съвета, на които не бе постигнато съгласие как да се процедира със законопроектите.

Предложих процедура за ново гласуване, тя не бе приета. В зала чух, че решенията от четвъртък са валидни, каза Митева и обяви закона за приет. Тя обясни, че е установено наличие на кворум 125 присъстващи и веднага след това са гласували 113 депутати.

Преди час вие твърдяхте, че процедурата не е спазена и законите не са приети. Сега твърдите точно обратното. Съжалявам, че вие сте доктор по конституционно право, скочи шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Можете да оспорите решението ми пред КС, обърна се Митева към нея.

Можете да промените решението трети път и ви призовавам да го направите, защото всеки следващ председател би се ползвал от вашата порочна практика, критикува Атанасова.

Колегата й Радомир Чолаков поиска двата закона да се обсъждат и гласуват отново. Истината е, че вчера в пленарната зала имаше недостатъчно депутати, за да се получи обсъждане на законопроектите по същество. Не можаха да се чуят всички гледни точки. Завърнали сме в процедурни правила, а когато се използва процедура за прокарване на решение, няма дебат по същество, както трябва, обясни юристът от ГЕРБ.

Той критикува ИТН, че не знаят дори как се прави реформа по същество, защото с промените си в закона не предлагали такива в НСО.

Знам, че сте добър юрист и много добре осъзнавате какво правите, но искате да угодите и под натиск на председателя на групата ви променяте мнението си, обърна се към Митева Александър Ненков от ГЕРБ. Представете си какво ще се случи, когато минем на второто гласуване на бюджета, предупреди той.

Депутатите влязоха в спор и дали заседанието е водено легитимно, след като на трибуната е била Росица Кирова от ГЕРБ, а Митева, чрез колегата си Станислав Балабанов, е упълномощила за това колежката си от ИТН Виктория Василева.

В този парламент няма правителство, защото има свободни партии. В следващия ще има правителство, и ГЕРБ няма да участва в него, обяви Тошко Йорданов от ИТН.

Партия ГЕРБ е мафиотска структура, заяви Йорданов, а Митева му направи забележка.

Това, че Тошко ви е партиен шеф, не означава, че трябва да му позволявате да обижда партии или отделни лица, скочи Десислава Атанасова. Тя даде пример, че вчера Йорданов нарекъл групата на ГЕРБ „най-отвратителната“.

Липсват му елементарни познания за поведение. Зад тази партия стоят 600 хиляди граждани – искате ли те да ви посрещнат на улицата така, както ви посрещнаха едни други, когато взехте мандата, обърна се шефката на ПГ на ГЕРБ към Йорданов.

Опасен е стилът ви на поведение, критикува Атанасова и поиска Митева да накаже Йорданов не със забележка, а с отстраняване от пленарната зала. Депутатите от ГЕРБ станаха на крака и с ръкопляскания започнаха да викат „Тошко вън“.

Първо, не ми е партиен шеф, защото не съм член на партията. Второ, наложих му забележка и друго не мога да направя по правилник, отвърна Митева.

Йорданов оскърби НС, като вече два дни поред нарича една парламентарна група с различни прилагателни, накажете го с по-тежко наказание, поиска отново Атанасова.

Вие си упражняватe мъжкото самочувствие върху един топ юрист ли, бе, скара се на ГЕРБ Филип Станев от ИТН.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ