Иван Гешев: Прокуратурата няма да носи отговорност за застрашените свидетели

Иван Гешев 5

Прокуратурата няма да носи отговорност за последствията, категорично го казвам и цената ще платят българските граждани, заяви главният прокурор Иван Гешев пред правната комисия, която гласува на второ четете законопроекта, с който бюрото по защита минава от главния прокурор към министъра на правосъдието. Той отново каза, че животът и здравето на защитените свидетели ще бъде заплашено и че много служители на бюрото ще напуснат.

Докато се проведе конкурс отговорността за защитените свидетели ще е на министерството на правосъдието, но не и на прокуратурата, каза Гешев.

Правната комисия гласува законопроекта с разгорещени дебати.

В началото на заседанието Анна Александрова от ГЕРБ поиска да бъде включено и обсъждане на Изборния кодекс, но председателят на комисията Андрей Михайлов обяви, че не може да го направи по няколко причини, най-вече, защото е гласуван дневния ред.

В замяна Александрова поиска да отпаднат от дневния ред промените в Закона за съдебната власт, защото нямало становище на ВСС.

Атанас Славов от ДБ коментира, че ГЕРБ ще правят всичко възможно, за да не се приемат промените в двата закона – за Бюрото по защита и за спецправосъдието.

„Чухме неистини от лице, което вчера се изсули като цървул и бойкотира приемането на бюджета на НЗОК и да няма пари за лекарите“, коментира Хамид Хамид от ДПС.

В залата са още Мая Манолова, Арман Бабикян, Христо Иванов и Николай Хаджигенов, които не са членове на комисията. Христо Иванов е автор на законопроекта за закриване на спецправосъдието.

„Правната комисия предизборна среща ли е?“, попита по този повод Николина Ангелкова от ГЕРБ,

„Благодарение на нашите гласове законопроектът ще стане факт, включи се и Явор Божанков от БСП. Той призова другите партии – ДБ, ИТН и ИБГНИ да не изгарят мостовете.

„За какви мостове говорите, вие не съставихте правителство“, репликира го Анна Александрова.

Мая Манолова пък упрекна правната комисия, че нито един законопорект не е излязъл от нея до момента и ги призова да гласуват.

Ангелкова на няколко пъти попита докога НС ще работи на ръба на конституцията и дали Божанков знае това.

Нашето становище е, че бюрото трябва да остане при главния прокурор, а да бъдат махнати полицейските правомощия – обиск, задържане, предварително довеждане на лица, каза Хамид Хамид от ДПС.

Анна Александрова на няколко пъти упрекна Михайлов, че води зле заседанието и че не дава думата за изказвания, както и не обяснява какво се гласува.

Не се сърдете, че се обаждам на всеки параграф, но не четете редакциите, не разбираме какво гласуваме, каза тя.

Искате да си играем на четци, всички сме грамотни, репликира я Ива Митева и направи процедурно предложение да не се четат неподкрепените текстове, а ако нещо не е ясно председателят да ни ги разяснява.

Към момента бюрото е третостепенен разпоредител с бюджетни средства, обясни Гешев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ