Проваленият Кацаров с нови оправдания за хаоса с коронакризата – няма да отменя зелените сертификати, няма и компенсации за родителите

Стойчо Кацаров на брифинг за новите мерки

Пореден брифинг на най-проваления министър от служебното правителство на Румен Радев – здравният Стойчо Кацаров. Той се оправдава и днес пред медиите и обществото за хаоса в борбата с пандемията, който създаде заради 6-те си месеца бездействие. Ще падне ли зеленият сертификат, след като цяла България се вдигна на бунт, напук на приказките на Радев и Кацаров, че всичко било наред?

„Имаме да ви съобщим важни решения, които взехме по отношение на новите противоепидемични мерки“, коментира в началото Стойчо Кацаров.

„Работихме много усилено в тези няколко дни. Мерките, които обявихме във вторник, се прилагат за първи път в нашата страна. Стремим се да решаваме възникнали в ситуацията проблеми, така че да се създадат колкото се може по-малко затруднения за хората“, каза той.

„Потърсихме мнението на няколко експертни съвета за сертификатите за преболедуване дали е възможно периодът да бъде по-голям от 6 месеца, както изисква ЕС“, добави здравният министър.

Д-р Томов, зам.-министър на здравеопазването, обясни, че според единият експертен съвет единодушно се приема срокът за сертификатите за преболедуване да се удължи от 6 на 12 месеца. Голяма част и от другия експертен съвет приема това становище.

„Вероятно още днес ще бъде допълнена нашата заповед, че сертификатът за преболедуване ще се удължи за срок от 12 месеца“, допълни Кацаров.

„Второто нещо, което ще добавим, тъй като се повиши интересът за ваксинация, за да коригираме дефекта, че повечето хора си слагат еднодозовите ваксини, при двудозовите ваксини документът, който се издава след първата доза, ще е валиден в рамките на 1 месец за посещение в рамките на местата, където се изисква зелен сертификат“, разкри той.

Зам.-министър Златанов коментира подробности за контрола, който ще се осъществява през последните дни. „Взехме решение, че до понеделник при проверка от структурите на РЗИ в обектите, където се установява нарушения, ще се издава само предписание. Дотогава няма да се налагат глоби“ каза той.

Кацаров отново припомни, че е имало два варианта – или да се въведе този зелен сертификат, или да се стигне до пълен локдаун. По думите му ситуацията в страната е критична и трябва да се спазват мерките.

„Целта е да улесним хората в процеса на прекъсване на епидемичната верига. Искаме максимално да улесним хората. Това е идеята на безплатните тестове. Първата ни грижа е прекъсване на епидемичната верига и излизане от тази ситуация“, добави министърът на здравеопазването.

„Според Националния противоепидемичен план училищата затварят, когато се стигне заболеваемост от 500 на 100 000. Ние повишихме това число на 750. Направихме максимално възможното в последния момент да затворят тези училища. Това са временни мерки и при първа възможност, там ще е разхлабването на мерките“, каза още Кацаров.

На въпрос на ПИК TV дали се обсъждат компенсации за родителите, които трябва да си гледат децата вкъщи, тъй като учениците минават онлайн, той каза, че не знае да се обсъждат такива компенсации.

„Имаме разкрити над 120 ковид зони в страната. Те вече работят много добре. За миналата седмица са минали над 10 000 през тях. Ако леглата се изчерпат, имаме само една възможност и това е прекратяване на всички дейности до прекъсване на заразата“, алармира здравният министър.

„Огромен е проблемът. Болничните легла в цялата страна са почти изчерпани“, предупреди Стойчо Кацаров, като така на практика опроверга думите си от вчера, когато каза, че в болниците все още имало свободни легла и той уреждал свои близки с коронавирус да постъпят в такива лечебни заведения.

„Ако се стигне до краен локдаун, ще трябва да се възползваме на механизма на гражданска защита. Той включва транспорт и лечение на пациенти в близки до нас страни, получаване на медикаменти от страни-членки, като кислород например“, коментира д-р Томов.

Според Кацаров до този момент може да се стигне, ако у нас вече няма капацитет да се лекуват пациенти.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ