Изпепеляващо: „Радев иска властта, за да продължи да тъпче закона! Да издава присъди и да унижава“

86

„Той погази поне 9 члена на основния закон, зачеркна КС и парламента. Позволи се да си присвои волята на народа, да рискува живота и здравето му заради тънката политическа сметка, да очерни страната и да отблъсне инвеститорите“ , пише в своя позиция бившият президент Росен Плевнелиев, относно скандалите около Румен Радев. Ето какво какво казва той:

Направих този списък, за да мога да гледам децата си в очите и да спя спокойно със съвестта си, че не мълчах, както много други, а отстоявах върховенството на закона. Направих го и защото обичам България и ми е болно от това, което Румен Радев є причинява.

Ето ги конкретните срамни, даже позорни случаи, в които Румен Радев погази основния закон на страната (поне 9 члена от него, част от които – неведнъж), а и много други:

1. 9.07.2020 г.. С високо вдигнат юмрук пред Президентството, след акция на Прокуратурата, при която са претърсени два кабинета на негови съветници, както и с много последващи свои изказвания, включително и в обръщение към народа от 11.07.2020 г. президентът Радев иска оставката на законно избраните министър-председател, правителство и главен прокурор.

С това свое действие той взривява самите фундаменти на българската Конституция, която се базира на разделението и независимостта на трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна. По същество Радев извършва атака срещу независимата съдебна власт и опит за незаконно завземане на властта в държавата. Президентът Радев съзнателно предизвиква институционална криза.

Той отказва всякакъв дебат за търсене на законосъобразно и справедливо решение и се превръща в център-нападател на опозицията и няколко хиляди протестиращи, в резултат на което държавата е хвърлена в хаос, разделение, тежко политическо противопоставяне, популизъм и “изчегъртване” на неудобните.

С това свое действие Радев нарушава чл. 8 на Конституцията, който гарантира разделението на властите, както и чл. 117 от Конституцията, който постановява, че съдебната власт е независима.

Президентът Радев нарушава и чл. 118 от Конституцията, който казва, че правосъдието се осъществява от съдебната власт в името на народа. От името на народа той иска оставки, при това веднага, без доказателства и без правни процедури.

Радев нарушава също така и чл. 11 от Конституцията, където се постановява забрана за насилствено завземане на властта в държавата, както и чл. 61 от Конституцията, който задължава гражданите да оказват съдействие на държавните органи.

Както от президента, така и от всеки гражданин се очаква да съдейства на органите на реда при извършване на проверки. Президентът обаче с вдигнат юмрук иска оставки и не съдейства, нарушавайки закона. Основния закон. По същество Радев препятства проверка на прокуратурата за спазване на законността и дава разрушителен пример на гражданите.

2. 2.09.2020 г.. В обръщение към 44 НС Радев казва: “Призовавам за безусловна оставка на правителството, истинският парламент е пред сградата”. С това той нарушава чл. 8 на Конституцията, който гарантира независимостта и разделението на властите. Нарушава и чл. 11 от Конституцията, който забранява насилственото завземане на държавната власт.

Искайки едновременно оставките на законно избраните Народно събрание, главен прокурор и министър-председател, Радев незаконно иска да вземе абсолютната власт в държавата, за да назначи собствено служебно правителство. При наличие на законно избрано Народно събрания да кажеш, че истинският парламент е на улицата по същество е държавен преврат и действие, присъщо на Ленин, Кастро и други революционери.

3. От 9.06.2020 до 16.08.2021 г. – повече от година и половина президентът Радев не свиква КСНС, което е тежко нарушение на закона за КСНС, който повелява “редовните заседания на КСНС да се провеждат най-малко един път на три месеца”. Нещо повече – на 13.03.2020 г. е обявено извънредно положение относно пандемия, застрашаваща живота на милиони българи.

Президентът Радев нарушава грубо закона за КСНС, като не свиква и извънреден КСНС във връзка с пандемията, за да може институциите да съгласуват действията си, с цел спасяване на човешки животи. Година и половина пандемия, взела живота на десетки хиляди българи, след като президентът Радев се скри, нарушавайки закона за КСНС, като не допринесе с нищо за намиране на решение.

Личната битка на Радев с главния прокурор и правителството очевидно в този момент е по-важна от здравето и живота на българите. Той обезсмисли КСНС като най-висшия орган на държавата за намиране на решения в кризисни ситуации. Това е поредното доказателство, че Радев винаги търсеше конфронтацията и никога съгласието и единодействието.

4. През целия мандат президентът Радев нарушава чл. 92 от Конституцията на Република България, който изисква държавният глава да олицетворява единството на нацията. Радев постоянно обслужва опозицията, атакува яростно управляващите и чертае дълбоки разломи в обществото.

5. През целия мандат Радев нарушава чл. 1 ал 3. От Конституцията на Република България, който казва, че “никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет”. Той го прави постоянно.

От името на народа издава присъди, иска оставки, унижава Народното събрание и народните представители. През целия мандат президентът омаловажава и противопоставя институциите и раздава присъди и оценки, в нарушение на чл.5 ал.3 от Конституцията, който постановява, че никой не може да бъде съден, докато не се произнесе съдът, на всички инстанции.

6. Президентът Радев системно нарушава чл.24 от Конституцията, който задължава държавния глава “да води външна политика в съответствие с принципите и нормите на международното право, с цел благоденствието, доброто име и репутация на България”.

В поредица от свои интервюта и международни посещения той обяснява колко корумпирана е страната ни, как се управлява от мутри и мафия, в резултат на което България в Европа и региона се превръща в символ на корумпирана и провалена държава, с неработещи институции и намаляващи инвестиции.

7. През 2017 г. в поредица свои изказвания, включително в интервю за “Франс 24”, президентът Радев казва: “Крим де юре е украински, но де факто е руски, защото Русия е забила флага си там.

Това е реалността.”С тези свои действия той подкрепя бруталното нарушаване на върховенството на закона, извършено от Руската Федерация и не спазва решението на Международния съд в Хага, към което се придържат всички европейски и световни демократични лидери, който е определил анексирането на Крим като “акт на въоръжена агресия и незаконна окупация”.

Радев нарушава и чл. 24 от Конституцията, който го задължава да води външна политика, базирана на върховенството на правото. Това негово действие граничи и с национално предателство, защото, след като той приема факта на тази незаконна окупация, Радев създава предпоставки, например Ердоган да се възползва, като забие незаконно турския флаг в Кърджали.

8. В няколко свои изказвания, включително интервю за “Франс 24”, както и при посещение в Полша, както и след Европейски съвет президентът Радев поставя под съмнение санкциите на ЕС срещу Русия, като казва:

“В близко бъдеще санкциите срещу Русия ще бъдат отменени.” По същество той нарушава решение на Европейския съвет и извършва подмолен акт на разделение в Европейския съвет, с цел обслужване интересите на Русия. Това е ярко доказателство за ролята, която Румен Радев играе през целия си мандат на троянски кон на руските геополитически интереси.

Путин търси всяка възможност да вкара разделение и противопоставяне в ЕС. Той иска корумпирана, разделена, слаба, хаотична България в периферията на ЕС. Днес България изглежда точно така. Очевидно е, че президентът Радев обслужи руските геополитически интереси.

9. Търсейки вътрешнополитическа изгода, Радев се заиграва с етническия мир и модел за толерантност в страната, отваряйки фронт срещу ДПС.

10. 6.10.2021 г. В свое становище до КС по казуса с гражданството на Кирил Петков, президентът Радев отсъжда: “Искането на групата народни представители от 46-ото НС се явява недопустимо и образуваното производство следва да бъде прекратено, а в случай, че КС разгледа делото по същество, искането да бъде отхвърлено като несъстоятелно.”

С това Радев брутално нарушава Конституцията, като диктува на КС какво да реши, както и отрича законното и демократично право на народния представител да сезира КС. На 27 октомври 2021 г. КС обявява за противоконституционен президентския указ за назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката.

Президентът носи отговорност за нарушение на Конституцията. Съгласно чл. 103., ако бъде установено такова, правомощията му се прекратяват.

Това важи с пълна сила за всички демократични държави, включителноза Албания, където наскоро правомощията на президента бяха прекратени, след като за два месеца си позволи да обслужи предизборно опозицията, атакувайки правителството. В България вече 5 години обаче никой не се и замисля да поиска отговорност за многократните нарушения на Конституцията от президента Радев.

В ЕС няма друг президент, който системно да нарушава Конституцията. В цялата история на ЕС няма друг президент, който с вдигнат юмрук да е искал властта по незаконен начин. За да продължава да тъпче закона.

Демокрацията трябва да се защитава, иначе ще изчезне. Битката за върховенството на закона е битка за свободата, защото в беззаконието никой не е свободен.

В заключение: Народе??? Как наричаме хората, които не спазват законите? Такъв ли ще преизберем за президент?



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ