Партизани! Радев спешно събра министрите в неделя вечерта, гласуваха над 80 милиона за Москва

payimage-511249

България да увеличи вноската си в Международната инвестиционна банка с 42 млн. евро, реши служебното правителство на последното си заседание, преди да предаде управлението на редовния кабинет на четворната коалиция днес.

Премиерът Стефан Янев свика по нареждане на Румен Радев извънредно заседание на Министерския съвет в неделя вечерта, след като вече бе насрочено заседанието на парламента за понеделник, което трябва да одобри новото правителство. Дневният ред на извънредната сбирка на служебните министри включваше 4 точки, три от тях с вносител министъра на финансите Валери Белчев.

Увеличаване на вноската на България в Международната инвестиционна банка бе едно от решенията, предложени от Белчев. Внасянето на сумата е част от програмата за увеличаване на капитала на базираната в Москва банка, като до момента България е дала 123 млн. евро и сега е вторият по големина акционер в банката. Увеличаването на българската вноска в банката трябва да бъде одобрено от Народното събрание.

Международната инвестиционна банка е основана през 1970 г. като банка на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) на тогавашните социалистически държави. Страните-членки на банката са България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия.

В момента банката отпуска кредитни линии за бизнес проекти. Според информация на финансовото министерство България ще търси диверсификация и увеличаване на своя кредитен портфейл до 250 млн. евро до края на 2022 г.

България започва и подмяна на своя представител в Международната инвестиционна банка, реши още служебното правителство.  



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ