Голям проблем за Кирил Петков! От групата на БСП внасят декларация срещу негов ангажимент към НАТО

владимир маринов

Първи трус, при това от сферата на отбраната, клати коалицията на Кирил Петков заради срещата на премиера с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг миналата седмица и заявените позиции на Алианса, че България трябва да се включи активно в отбранителната политика на пакта по отношение на високото напрежение в района на Черно море и Източна Европа между Русия и Запада. Позиции, които премиерът Кирил Петков подкрепи!

От АБВ, които са коалиционен партньор на едната партия в управлението – БСП, заявиха категорично позиция „против“ участието на страната в нови военни формирования, учения и изобщо дейности в региона. 

Лидерът на азбукарите Румен Петков припомни становище от 2016 г., внесено като проектодекларация в Народното събрание тогава, според което България трябва стриктно да следи за националните си интереси в рамките на основните външнополитически приоритети и да е гарант за укрепване на сигурността и стабилността на региона, за да се установи и благоприятната среда за бизнес и инвестиции, както и за добросъседските връзки на всички равнища.

„С нарастването на напрежението в Черноморския регион и ескалацията на противодействие на глобалните и регионални сили в региона, все по-актуален става въпросът за редислокация на нападателни оръжия с ядрени бойни глави на територията на държавите от региона. Според ПП АБВ Народното събрание на Република България трябва категорично да се противопостави на разполагането на такива оръжия на територията на страната“, припомнят непромененото си от 5 години становище от партията на Петков.

И заявяват, че отново ще внесат такъв проект за декларация в НС, а там АБВ имат и депутат – заместникът на Петков и народен избраник от БСП за България от Хасково Владимир Маринов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ