Председателят на БПГА Андрей Делчев с лоша прогноза: Цената на горивата у нас ще продължи да се покачва

андрей делчев

Цената на горивата у нас ще продължи да се покачва с около 10-15 стотинки за литър. Това каза за Нова телевизия председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев

„Цената на суровия петрол е ценообразуващ фактор. В България повишението на цените на дребно, спрямо това в Европа изостава. Цените на газа и електрическата енергия също се отразяват върху стойностите за гориво. Течните горива не са регулируеми. Може обаче, ако в рамките на ЕС се вземе решение за намаляване на акциза, това да се случи и у нас. По отношение на вътрешните мерки може да се облекчат временно процентът биокомпонент, който се влага в горивата“, каза още Делчев.

„България като член на ЕС има задължителни нива на акциз, от които не може да падне. Слагайки върху това и ДДС-то, което е около 40% върху цената на бензина и сумите се покачват. Около 1,20 лева о цената на горивото е това, което държавата взима под формата на данъци. В Турция например акцизът е значително по-малък. България все пак остава държавата с най-ниска цена на гориво в ЕС. Според експерта няма опасност от недостиг на горива у нас“, допълни Делчев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ