Депутатите отрязаха идеята на ГЕРБ за безплатен ток на храмове, училища и забавачки

Делян Добрев

100% компенсация на небитовите крайни клиенти на енергийния пазар – молитвени храмове, болници, училища и детски градини, социални структури, общини и др. Това гласеше предложението на ГЕРБ, което беше разгледано в ресорната комисия. Депутатите обаче го отхвърлиха с 12 „въздържали се“ и 7 „за“.

На заседанието присъстваха представители на общините, на националната мрежа за децата, както и омбудсманът Диана Ковачева.

Доставчиците на социални услуги да не плащат промишлен ток, защото те не генерират печалби, посочи Ковачева по време на обсъждането на предложението за компенсациите. Според нея са нужни законови промени в тази посока.

Според Драгомир Стойнев от БСП пари за общините са предвидени в държавния бюджет, още повече че детските градини и яслите е предвидено да бъдат безплатни. Според Стойнев точните разчети са във финансовия министър, затова и той е изпратил писмо до общините, с които казва, че ще чуе исканията им. Той определи мярката като добра, но не е за вниманието на Народното събрание, затова и БСП гласува въздържал се.

Лозан Панов посочи, че са имали среща с финансовия министър Асен Василев, но тя била във връзка с държавния бюджет, а темата, свързана с цените на електричеството е останала за последващо уточняване, което все още не се е случило.

В залата се разрази спор дали има разчети за така предложената мярка, а опозицията пък обвини управляващите, че няма представители на изпълнителната власт.

Според ГЕРБ предложената компенсация ще струва на държавата под 200 млн. лв., но финансови разчети нямало, защото не е законопроект, а проект на решение. Самото предложение било насочено към финансовия и енергийния министър.

По същество проектът за решение предвиждаше компенсацията да започне със задна дата – от 1 януари и да бъде със срок от 6 месеца. Според ГЕРБ методът е същият като този на компенсациите за ЕРП-тата, които получили 410 млн. лв. компенсации само за 2021 г.

Според Делян Добрев, който е един от вносителите, ако всички предложени от ГЕРБ небитови крайни потребители се компенсират, сумата ще е по-малка, отколкото тази, която се харчи от държавата за компенсация на ЕРП-тата. „Не сме против да се дава на ЕРП-тата, но искаме по същия начин да се помага и на общините“, посочи още той.

от Лупа



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ