На Румен Радев му писна от Мая Манолова, заряза я! Зарков, Пеканов и Борис Бонев – също

payimage-509437

Новият политически проект, за чиято поява политическата мълва подгрява от седмици, се създава със знанието на президента Румен Радев. Но и той, и екипът му целенасочено се дистанцират от целия процес.

Това твърди “24 часа” от хора, добре запознати с идеята. Очаква се формацията

да се появи

до месец

Основен двигател е Мая Манолова. След като не влезе в новия парламент, лидерката на “Изправи се. БГ” не спира да обикаля страната и да се среща с хора, да гради структури.

Идеята е да се създаде широка платформа в център – ляво, която да обедини неправителствени и граждански организации, университетски преподаватели и известни личности. Очаква се новият проект да бъде публично промотиран след приемането на държавния бюджет за 2022 г. от парламента.

А запознати разкриват за

среща между

Мая Манолова

и Румен Радев

по темата,

на която обаче президентът се държал по-обрано и не се ангажирал твърдо с новия проект, въпреки че дал знак за благословия.

Заради това и секретарят му по вътрешна политика Николай Копринков сега не бил толкова активен, както преди няколко месеца.

Макар че няма да е с активното участие на президента, новата платформа със сигурност ще се пише на негова сметка, тъй като се очаква в нея да влязат известни лица, които гравитираха около Радев през годините. Така, както на държавния глава се приписва силният старт на “Продължаваме промяната” в политиката.

И след като

с президентска

благословия вече

се създаде нов

субект в център –

дясно, сега се

търси обхващане

и на електората

вляво

от центъра, коментират анализатори. А нишата там е широка – над 680 хил. леви избиратели в момента не припознават БСП като своя политически представител. Това е броят гласове, които столетницата загуби от изборите през 2017 г. до последния парламентарен вот на 14 ноември миналата година.

Затова и в новата платформа ще влязат леви хора, тя ще защитава леви ценности, но идеята е политиките да не се възприемат като леви, а като нормални и необходими. Това е автентичната европейска социалдемокрация. Така, както в Европа на левите политики днес се гледа като на нещо нормално и те отдавна са приети и от десни правителства, обясни източник на “24 часа”.

Мнозина пък разчетоха създаването на проекта като

контрапункт на

“Продължаваме

промяната”

след появилото се напрежение между Румен Радев и Кирил Петков – президентът се държи като ментор на правителството, което пък се опитва да се еманципира от него.

Радев няма да има нищо общо с новия проект, той се попари от ситуацията с “Продължаваме промяната” и вижда, че негативите на правителството сега се лепят и на него, коментираха запознати с настроенията на “Дондуков” 2. А вторият мандат на президента едва сега стартира, той няма да иска да губи подкрепа в следващите 5 г., затова и няма да допусне хората около него да бъдат пряко ангажирани с новия проект.

Друга причина за дистанцирането на Радев била да не се прави аналогия с АБВ на Георги Първанов. След края на втория мандат и след като беше изключен от БСП, президентът (2002-2012 г.) създаде своя партия. Тя влезе в един парламент, участва в коалиционно управление с ГЕРБ, след което обаче изпадна от активната политическа сцена.

Затова и новият проект ще се пази и разграничава силно и от БСП. От една страна, така нито Радев, нито хората, ангажирани около Мая Манолова, няма да бъдат обвинявани, че цепят столетницата.

От друга – целта е да се търсят

нови лица, затова

дори Мая щяла

да е по-встрани

“Водят се разговори, ще се включат различни организации. Търси се широко обединение, няма да съм аз лицето. Има нужда от нов мащабен социален проект, който да защити хората в икономическа криза”, потвърди самата Манолова пред “24 часа” в четвъртък. “Стотици хиляди хора не са представени, особено работещите бедни, уязвимите.

Прехваленият социален бюджет всъщност възпроизвежда досегашните бюджети на неравенствата”, коментира тя.

Според запознати паралелно Манолова подготвя и трансформирането на гражданското си сдружение “Изправи се. БГ” в партия. Така новият проект ще има на кого да се опре и бързо да получи регистрация за следващи избори.

Начело на новата голяма платформа първоначално се спрягаше името на бившия вицепремиер по европейски средства в служебните кабинети на президента

Атанас Пеканов,

но той е отказал

Дори два пъти пусна постове във фейсбук, с които опроверга всички слухове за свое участие.

Запознати разкриха, че е правен опит към новия проект да бъде привлечен и Крум Зарков. Младият юрист бе обявил кандидатурата си за лидер на БСП. Партийният конгрес на 22 януари обаче отказа да констатира оставката на Корнелия Нинова и тя остана начело на партията. Така до провеждането на нов избор на лидер въобще няма да се стигне. Въпреки изразеното тогава разочарование от решението на конгреса Зарков остава верен на партията си.

Името на друго знаково за БСП лице обаче се свързва с новия проект на Манолова – това на Антон Кутев. Говорителят на двете служебни правителства на Стефан Янев е един от основните критици на соцръководството. Дори и да се присъедини към новата платформа, той със сигурност няма да е нейно лице. Потърсен от “24 часа”, той отказа коментар.

Клюката спрягаше за лице и Борис Бонев. Общинският съветник от “Спаси София” обаче гледа вдясно и силно желае да е близо до “Продължаваме промяната”, когато се кандидатира пак за кмет на София догодина. Не са водени с мен разговори да бъда кандидатът на ПП, отрече той пред bTV.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ