Решението на КС зарадва враговете на Главния прокурор

payimage-513620

Министърът на правосъдието може да поиска започване на процедура във Висшия съдебен съвет за отстраняване на един от „тримата големи“ в съдебната власт – главния прокурор и председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд.

Решението е на Конституционния съд и е взето единондушно, става известно от съобщение на сайта на съда. То е ключово за бъдещето на съдебната система в България, тъй като се очаква да доведе до серия от събития предвид заявките на управляващото мнозинство както за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, така и за сериозни промени в съдебната система и конституцията.

Конституционните съдии приемат, че: „Разпоредбата на чл. 130в от Конституцията включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл.129 ал.3 т.5 от Конституцията“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ