Прокуратурата даде брифинг и отговори на Кирил Петков: Изпълнителната власт не може да оказва влияние на прокурорите

payimage-519877

Прокуратурата даде брифинг във връзка с многобройни медийни запитвания и във връзка с изявления на министър-председателя г-н Кирил Петков на брифинг от вчера, на който той постави въпрос относно случая „Булгаргаз“.

Вчера премиерът зададе 9 въпроса на прокуратурата, която го вика на разпит по повдиганите от него теми и лансираните в публичното пространство афери и имена.

Сред вчерашните му твърдения са, че досегашният шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов не е трябвало да бъде извикан в СГП само в ролята си на свидетел, а трябвало да даде и подробности защо са отказани количествата азерски газ, които са можели да подобрят запасите на дружеството.

В брифигна взе участие зам.-градският прокурор Чавдар Пастованов.

„Съгласно действащото в България законодателство обвинение се повдига след събиране на достатъчно доказателства. Представители на изпълнителната власт нямат право да оказват влияние и да се намесват във формирането на оценката на наблюдаващия прокурор по делото“, обясни той.

По думите му по отношение на работата на разследващите органи не може да се оказва влияние от техните действащи ръководители.

„Информация по разследването може да бъде предоставена само след съгласието на наблюдаващия прокурор“, коментира още Пастованов.

Наблюдаващият прокурор по делото за „Булгаргаз“ обяви, че делото е образувано в края на януари и е започнало с разпит на свидетели. „Трябва да се има предвид, че миналата седмица по наше искане успяхме да получим част от материалите по досъдебното производство. Голяма част от материалите обаче все още не са ни предоставени, поради което извършваме разпити на свидетели, както и указваме на служителите на МВР събирането на материали по досъдебното производство“, коментира магистратът.

Романтичната двойка начело на държавата обърна Министерския съвет на мотел
„Двете борси, на които се е продавала природна газ, са лицензирани от КЕВР. Служителите на „Булгаргаз“ нямат задължения да участват само на една от двете борси. Преди да бъде сключена сделката, купувачът превежда 100% авансово сумата по сметка на борсата. След сключване на сделката е невъзможно отказване. При държавната борса няма такива гаранции. Хората, сключили сделките на „Булгаргаз“ са лицензирани и имат право да сключват такива сделки“, обясни наблюдаващият прокурор.

„Преди сключването на сделката никой не знае кой е купувач и кой продавач. След края на сделката единствено двете страни разбират кой кой е. Трябва да се отбележи, че на тези две борси се продават само излишъци от газ“, каза още той. По думите му упълномощените служители могат да продават само на по-висока цена от тази, на която „Булгаргаз“ го е придобила.

По думите му сделките са реални.

Според него към момента е устаноено, че са продавани само излишъци от газ, като такива продажби има през цялата 2021 година.

„Общо взето не знаем за какво е образувано досъдебното производство по отношение на КЕВР. Най-вероятно е за ценообразуването на цената на газа. В момента разпитваме свидетели и изискваме документи. До момента сме разпитали четирима членове на „Булгаргаз“. Ще трябва да се разпитат и длъжностни лица от „Булгаргаз“ от сегашното ръководство за последните сделки в първите дни на януари“, обясни наблюдаващият прокурор. По думите му с разпита на един и същи свидетел е започнало досъдебното производство.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ