Румен Радев: Кризата Украйна-Русия създава заплаха не само за нашия регион, но и за цяла Европа

Румен Радев 2

Кризата Украйна-Русия създава заплаха не само за нашия регион, но и за цяла Европа. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев.

„Това е криза с глобални измерения, тъй като диалогът се води на ниво НАТО-Русия. България е част от усилията за решаване на тази криза. Не може да има военно решение, трябва да се търси решение по дипломатически път.

Все още морално остарялата техника е проблем. Все още има проблеми с липсата на достатъчно на личния състав, въпреки предприетите стъпки за вдигане на мотивацията, за издигане на престижа на военната професия, продължава да имаме много незаети места. Въпреки това успехите са налице – продължава участието в редица военни учения, продължава планирането и изграждането на нови бойни способности, с поддържане на стара бойна техника“, допълни още Радев.

Един от въпросите, които ще се обсъжда на бъдещото заседание на КСНС, свикано от Радев следващата седмица, ще е и бързото постигане на 2% от БВП за отбраната.

„В НАТО има ясен процес по планиране. България е предоставила и е предприела един гъвкав и отворен подход. За батальонната бойна група се говори много, но не много хора имат представа за задачите й. Нейното изграждане е важно, защото то означава, че можем да работим с НАТО, да сформираме определени способности и да запълваме дефицитите. То няма да реши проблемите на националната сигурност, но ще покаже, че можем да работим заедно“, коментира Радев по повод батальона от 1000 души, планиран като част от мерките на Пакта за отговор на евентуална руска агресия.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ