Бивш агент на Първо главно управление на ДС ще сваля СЕМ, бил безполезен

Иван Гарелов

Иван Гарелов смята, че в този си вид Съветът за електронни медии (СЕМ) е безполезен и даде да се разбере, че като съветник в парламентарната Комисия по култура и медии ще работи за промяна на медийния закон и за нов начин на формиране на Съвета.

„Членовете трябва да бъдат издигани от професионални, културни, религиозни институции. Те не бива да служат на партии и политически интереси“, категоричен бе Мистър „Панорама“ в предаването на „На Фокус” по Нова телевизия.

79-годишният журналист и бивш агент на Първо главно управление на ДС има зад гърба си около 50 години кариера през трите национални телевизии, бил е Мистър „Панорама“, шеф на новини в „Нова телевизия“, правил е и забавно предаване. Сега е сътрудник в Комисията по култура и медии в Народното събрание, чийто председател е Тошко Йорданов.

Една от първите заявки на хаджи Тошко, както е известен още депутата от „Има такъв народ“, бе промяната в медийния закон.

„В комисията се занимавам с дейности, с които помагам на председателя и заместниците му. Желателно е това, което постигнем там с обсъждания, да го направим така, че проектът за промяна в медийния закон да бъде приет от всички“, заяви Гарелов.

Журналистът отбеляза, че от 2000 г. се занимава с идеята за промяна в закона. В работата си сега по този проект той смята, че може да бъде полезен с опита и знанията си.

Според него българските медии са купени и трябва да има достатъчно информация за истинските им собственици.

„Трябва да се започне от корена, от началото. Собствеността да бъде явна, заплащането на обществените медии да е ясно. Всички си правят оглушки за въпроса от колко пари се нуждаят обществените медии. Правилно е държавната телевизия да не прави частна реклама, ако е финансирана от държавата“, отбеляза Гарелов.

Също така за него трябва да е ясна ролята на големите външни продуценти. „Ние много им отворихме вратата в началото, те започнаха да определят играта не само в телевизията, но и на партиите. Това се превръща в огнище на корупция“, смята журналистът.

Иван Гарелов анонсира и предстоящото излизане на книгата си „Писма до Маргарита“, в която иска да кажа някои неща, които са по-интимни, съкровени, неща, които могат да се споделят с приятел, но засега Маргарита остава в тайна. Той предвижда излизането на творбата за 24 май.

Съветът за електронни медии (СЕМ) е създаден като национален регулатор в медийната среда в края на 2001 г. със закриването на Националния съвет за радио и телевизия. През годините съставът и структурата на регулаторния орган са претърпели много промени. С последните промени в Закона за радио и телевизия, отнасящи се до СЕМ, депутатите решиха съставът на регулатора да се редуцира до 5 члена – 3-ма от парламентарната квота и 2-ма от президентската.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ