Бучковски: Няма да влезем в ЕС, ако трябва да признаем, че Гоце Делчев е българин

Екатерина Захариева, Владо Бучковски, България, Македония

„Няма да влезем в Европейския съюз, ако трябва да признаем, че Гоце Делчев е българин”.

Това заяви бившият македонски премиер Владо Бучковски в интервю за Нова телевизия. Така той отговори на въпроса какво би се случило, ако България заяви, че настоява Северна Македония да признае, че Гоце Делчев е българин като условие по пътя им за членство в ЕС.

Точно преди два дни полетя първият самолет от София до Скопие. В същото време депутати от Северна Македония направиха провокация – появиха се с тениски с лика на Гоце Делчев и поискаха приемането на специална декларация за революционера. Самият Владо Бучковски пък беше уволнен от поста специален преговарящ на Република Северна Македония с България. Той даде интервю на Евгений Генчев пред паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина в София.

„Идвал съм и преди пред паметника на Гоце Делчев заради почитта, която имам към него и заради начина, по който ние македонците израснахме – с мита, легендата за великия апологет Гоце Делчев, който е в основата на самостоятелността на македонската държава. Но от друга страна Гоце се бореше за свободата не само на Македония, но и на Одринско. Той е големият революционер, който според мен е тази фигура, която показва нашата обща история”, добави той.

Според Владо Бучковски днес Гоце Делчев би се срамувал и се обръща в гроба, заради своите идеали, заради своите идеи. „Днес той би бил един от най-големите космополити. В този момент, в който двете правителства демонстрират воля с нова методология да не се говори само за историята, а да се говори повече за бъдещето, смятам че опозицията при нас, в нашия парламент, прави нещо, което не би трябвало да прави в този момент“, добави бившият министър на отбраната.

„Аз съм юрист и твърдя, че договорите трябва да се спазват и че единственото решение, което ни води към компромис, е спазването на договора. Декларациите и резолюциите в парламента според мен направиха голяма беля и затова трябва да се върнем към договора. Договорът е много добър“, каза Владо Бучковски.

Според него срещата на македонския президент Стево Пендаровски с представители на ОМО „Илинден“ не е провокация. „Ако не се беше срещнал с тези хора, граждани на Република България, които се определят като македонци, а от друга страна македонските българи имат срещи с вашия президент…той просто трябва да търси баланс“, добави бившият премиер, който е и юрист.

На въпроса коя за него е най-ценната и свята историческа македонска личност той бе категоричен, че това е Гоце Делчев. България признава единствено, че Гоце Делчев е български национален революционер.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ