Скандал! Свастика е открита в посолството на САЩ в България

273930941_307442978085683_1976138499732328479_n

В края на януари в посолството на САЩ в България е била открита свастика, нарисувана с лилаво мастило върху щора на прозорец, съобщи Axios. Инцидентът е предизвикал безпокойство в самата централа на Държавния департамент.

Изображението е било открито за първи път на 28 януари, ден след Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

Според източници, запознати с информацията на посолството на САЩ в София, свастиката е открита в охраняема част на посолството, което показва, че този, който я е нарисувал, е имал достъп до американската дипломатическа служба, уточнява actualno.com.

„Департаментът приема този въпрос изключително сериозно“, заяви Нед Прайс, говорител на Държавния департамент. „Ние недвусмислено осъждаме всякакви случаи на омраза или пристрастия на работното място, какъвто изглежда е този случай“.

„Това е отблъскващ символ, който символизира всичко, срещу което ние като ведомство се противопоставяме“, каза той. „Ангажирани сме да направим всичко възможно, за да гарантираме, че Държавният департамент, включително нашите посолства в чужбина, ще останат приветливо, приобщаващо и свободно от предразсъдъци работно място“.

„Нека бъда ясен: антисемитизмът няма място в Държавния департамент, в моята администрация или където и да било по света“, заяви Байдън в изявление през юли. „От всички нас зависи да не даваме убежище на омразата и да се противопоставяме на фанатизма, където и да го открием“.

Държавният департамент започна разследване на инцидента в София, но резултатите от него все още не са обявени.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ