Управляващите „ремонтират“ бюджета между двете четения, за да потушат назряващите протести

любомир каримански

Повече пари за наука и иновации, както и за полицаите и пожарникарите. Това обещават управляващите с промени на проекта за бюджета за 2022-ра, които ще бъдат обсъдени между първо и второ четене. Това заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на комисията по бюджет и финанси в НС и депутат от ИТН Любомир Каримански.

Според него повече средства са предвидени и за увеличение на бюджета за БАН и за музейните работници. Така исканията им ще бъдат удовлетворени и няма да се стигне до протести.

„Бъдещето е на иновациите, но ако ние ще вдигнем техния бюджет трябва да бъде обвързано с качествените показатели за ефективност. Ще предложим 20 милиона повече, което почти на 100 % удовлетворява исканията им. Примерно ще има изискване – ако се вдигнат сега заплатите им, ние искаме 20 иновативни проекта, които реално могат да бъдат вкарани в икономиката“, подчерта Каримански.

Увеличението за униформените още е в процес на преговори.

„Искам да съм сигурен, че полицията и пожарникарите са информирани за това какъв е бюджетът точно и ясно, и го разбират. Те не са съвсем наясно. Много се увеличават парите за дрехите. За заплатите ще се водят някакви разговори“, посочи той.

Каримански каза, че иска да предотврати още една стачка, а именно на музейните работници. „Увеличаваме и там парите, не с колкото те биха искали, но предложението им ще бъде удовлетворено наполовина“.

Таксиметровите шофьори също щял да им да се реши въпросът с патента, но ще се съкрати бюджета на БНТ.

Депутатът от ИТН отрече актуализацията на бюджета през лятото да е „голямо харчене”.

„Трябва да видим капиталовите разходи до каква част се осъществяват. Ако не се осъществяват – ще намалее и дефицитът“, подчерта Каримански. Той отхвърли обвиненията, че са предвидени много харчове за социални разходи и бюджетът е разточителен.

„От опозицията съм получил само вчера 12 предложения за увеличение на Закона за ДОО в социалната част – и за пенсиите, и за личните асистенти и други пера”. И допълни: „В пенсионно-осигурителната система няма реформи. Това, което трябва да се промени в бюджета между първо и второ четене – това, което искам да виждам повече е думата „реформа”. Искам задълбочена реформа в социално-осигурителния модел на България, така че според приноса – да бъде и осигуряването. Според уязвимостта на групите – да можем да покриваме най-уязвимите първо. Не може да оставяме и отлагаме проблема, защото се задълбочава”.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ