Журналист: Когато главните актьори зад това правителство постигнат целите си, Петков и харвардската му компания, ще станат излишни

Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов

„Мнозина от тези, които гласуваха за “Продължаваме промяната”, не си спомнят правителството на Любен Беров. То дойде на власт преди 30 години (1992 г.) и се удържа там до 1994 г. Тогава някои от тях са били деца, а други – още неродени. Наричаха Беров “сламен човек”.

Неговият кабинет, подкрепен също като сегашния от разнородни политически групи, беше декор, зад който управляваше една корпорация – “Мултигруп”.

От момента на избора му (не в урните, а чрез прегрупиране в парламента) антикомунистическият Съюз на демократичните сили (СДС) искаше неуспешно предсрочни избори. БСП (бивша БКП) чакаше момента, в който можеше да ги спечели. “Мултигруп” чакаше същото, защото се надяваше, че червена изборна победа ще официализира властта на червените милионери в корпорацията. Когато моментът дойде (есента на 1994 г.), ръководствата на БСП и СДС се срещнаха, уговориха изборите и след това Беров подаде оставка.

Кирил Петков и измислената му набързо ляво-дясна формация с име, срещу което е трудно да се възрази, също е декор, зад който се крият и осъществяват разнородни интереси. Едни искат да махнат главния прокурор и да гепят съдебната система. Други искат да си отмъстят и на прокуратурата, и на бившите управляващи. Трети искат, без да са спечелили избори, да управляват (икономиката и социалната политика например). Четвърти – да увеличат държавните разходи и да ги насочат към своите бизнеси и към покупка на избиратели. Пети имат такива планове за парите от европейския план за възстановяване.

Когато главните актьори зад това правителство постигнат целите си, Петков и харвардската му компания, ще станат излишни. Те ще са завършили промяната. И тя няма да има смисъл да продължава. Не вярвам да е толкова късоглед, че да не се готви за този момент.

А борбата между ляво-десните интереси, на които в момента е перде, става все по-шумна. Да не вземе някой да го жертва по-рано от очакваното. Язък му тогава за дипломата.“

От блога на журналиста Веселин Желев



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ