Спецпрокуратурата е получила 219 страници на испански по „Барселонагейт“

Image 4

26 страници на английски без автор пратили от ДАНС и 219 страници на испански е получила Специализираната прокуратура във връзка с поисканата европейската заповед за разследване по „Барселонагейт“. Това съобщи на брифинг Христо Кръстев, говорител на СП.

„Специализираната прокуратура е изготвила и изпратила две европейски заповеди за разследване на европейското бюро на България в Евроджъст. Европейското бюро на Евроджъст в България е сезирало испанското. Едната от европейските заповеди е изготвена и вчера са получени в Спецпрокуратурата 219 страници на испански език по повод изготвена и изпратена от Специализираната прокуратура европейска заповед за разследване. Изготвен е спешен превод на документацията. Поставени са много въпроси от наблюдаващия прокурор, но в момента не можем да кажем нищо от съдържанието, защото е на испански. По едната европейска заповед за разследване са я изпълнили, 219 страници. Втората европейска заповед е в процес на изпълнение. Смея да твърдя, че на 90% от действията по разследването сме извършили. Не сме запознати с информацията, която е получена от Испания. Необходима ни е информация за разкриване на информация за банкова тайна в Кралство Испания. Проведени са разпити на абсолютно всички свидетели. Ако се установи, че трябва да бъдат нови свидетели, те ще бъдат разпитани. Към настоящия момент не мога да предоставя какво е установено в хода на разследването. След като приключи разследването, ще ви уведомим какъв е нашият прочит“, допълни още Кръстев.

Коментар от говорителя дойде и за разпространената информация от вътрешния министър Бойко Рашков, че в МВР е получена информация от испанските власти по „Барселонагейт”. Кръстев обяви, че наблюдаващият прокурор е изискал предоставяне на всички материали, които са получени от МВР от испанските власти.

„Към настоящия момент в прокуратурата не е постъпвала никаква информация от МВР. Същевременно, наблюдаващият прокурор е поискал и информация от ДАНС във връзка с разпространена от тях информация, че са получили също информация от испанските власти”, добави той.

„Днес постъпиха материали от ДАНС, които са на английски език. За съжаление, в тях не е посочен кой е издателят на тези документи, кой е съставителят. Прави впечатление, че документът е на английски език, а не на испански. Ние сме постановили извършване на превод, за да се запознаем с изложената информация”, каза още Кръстев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ