Румен Радев след Съвета: Изправени сме пред съществени предизвикателства

Image 5

КСНС обсъди актуалните рискове и заплахи за националната сигурност, свързани с отбраната на Република България. Членовете на Съвета се обединиха, че ескалацията на напрежението в Черноморския регион, нестихващите конфликти в Близкия Изток и Азия, международният тероризъм и миграционните потоци изправят страната ни пред съществени предизвикателства. Това каза пред журналисти, след продължилото над пет часа заседание на КСНС, президентът Румен Радев.

„Процесът за придобиване на нови способности и поддържане на високи технологични въоръжени сили е все по-отчетлив. В рамките на заседанието беше актуализирано на въоръжените сили на България, с оглед тяхната роля за гарантиране на суверенитета, сигурността, независимостта и защитата на териториалната цялост на страната. Темпът на модернизация на българската армия не съответства на съвременните предизвикателства. Проектите за модернизация на видовете въоръжени сили не се развиват балансирано“, добави Радев.

Страните от региона заделят все по-голям ресурс за превъоръжаване. Процесът за придобиване на нови способности и поддържане на високотехнологични военни сили е все по-отчетлив. Очертани бяха областите с определени дефицити и технологично изоставане в тяхното развитие. Необходими са ефективни мерки за повишаване на интереса към военната професия и прекратяване на негативната тенденция за напускане на професията. Ускоряване на процедурите за модернизацията на въоръжените сили. Изпълнителната власт да разработи обезпечена инвестиционна програма до 2032 г., съобразена с целите на въоръжените сили на България“, допълни още Радев.

Държавният глава благодари за пълноценната дискусия.

Рисковете за България от кризата около Украйна, както и състоянието на българските въоръжени сили бяха фокуса на Съвета, чиято тема е: „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“.

В заседанието участваха премиерът Кирил Петков, председателят на Народното събрание Никола Минчев, представители на седемте парламентарни групи, министрите на външните работи Теодора Генчовска, на вътрешните работи Бойко Рашков, на отбраната Стефан Янев, председателят на ДАНС и шефът на Държавната агенция „Разузнаване“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ