Бизнесмен за „Барселонагейт“: В Испания случаят е разследван, приключи и е архивиран

борислава йовчева

„Имам документ от прокуратурата в Испания, че не съм извършил престъпление, а фирмите и лицата, които са разследвани там, имат законен бизнес. Подписан е от главния прокурор и заместника му. Разследването там е приключило и е архивирано“, заяви бизнесменът Йордан Христов, чието име е в доклада на испанската полиция, разпространен до медиите в понеделник.

За него разследващите пишат, че е пълномощник на офшорна компания от Кипър, която е участвала в увеличението на капитала на испанската компания EMA BGS на Георги Йовчев, баща на Борислава Йовчева. Фирмата е стопанисвала бутика в луксозната част на Барселона и според документите струва 2,2 млн. евро. Йордан Христов е посочен като близък до управляващата тогава партия ГЕРБ и на бившия премиер Бойко Борисов.

Това, което се разпространява, са предварителните разработки на полицията. На базата на тези разработки са направени изводи от компетентните органи в Испания, че няма престъпления. Друг е въпросът, че разпространяването на този доклад е незаконно. Не съм политик, обикновен бизнесмен съм, изкарвам парите си с труд. Всичко това за мен е тормоз, коментира още Йордан Христов пред „24 часа“.

Съдействал е на разследването както в Испания, така и в България.

Според него целият случай засяга Испания, където разследването е приключило с извод, че няма извършено престъпление.

Христов е получил документа от прокуратурата в Испания през юли, 3 месеца след като разследването е архивирано. Продължило е 2 г.

Ако имаше престъпление, испанските власти нямаше да допуснат къщата на Александър Чаушев да бъде обявена за продажба. Щяха да я запорират съответните власти. Няма санкции за нито една от фирмите. Това е истината, категоричен е Йордан Христов. Казва, че е прочел много неверни неща за себе си и по казуса с имотите в Барселона.

По случая с продадения моден бутик Христов разказва, че по онова време там е имало политически протести и размирици. Собствениците на обекта не са единствените, които са излезли от бизнеса. 80% от магазините са затворили или фалирали.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ