Янев: Хипотетично можем да искаме компенсации за забавянето на F-16 или прекратяване на договора

Стефан Янев

Хипотетично можем да искаме компенсации за забавянето на F-16 или прекратяване на договора. Това обаче на този етап не е ясно, докато не проведем консултациите със САЩ, за да узнаем причините за закъснението, стана ясно от изказване на Стефан Янев по време на парламентарния контрол.

Дали България ще иска и ще получи компенсации за забавянето на осемте изтребителя F-16, ще стане ясно, след като проведем разговорите с американските експерти. Те ще пристигнат в края на февруари или началото на март, оповести в парламента военният министър Стефан Янев.

„Вече сме в разговори, тези консултации ще изяснят параметрите и възможните компенсации“, допълни той по време на парламентарния контрол.

„В самия договор няма предвиден срок за прекратяването му, това е процес, който може да се инициира от купувача въз основа на легитимно искане“, обясни още Янев.

„Разбирам, че има чувствителност. Като има яснота, ще информирам парламента“, ангажира се министърът на отбраната. Стефан Янев разясни, че към момента не може да каже нищо повече пред народните представители, докато не сме наясно с причината за забавянето на поръчката на бойните самолети.

Не може да говорим за последващи действия, намерения и решения, при условие че не знаем всички обстоятелства за забавянето. Когато ги знаем, можем да решаваме дали да променяме клаузи, или да прекратяваме договора, добави министърът в отговор на депутатски въпрос.

По думите му това е един сложен договор, с много компоненти и преценката за това дали може да се правят корекции в анексите му не може да се направи предварително, преди да знаем цялата фактология.

Преди дни стана ясно, че доставката на закупените и платени от България 8 изтребителя ще се забави най-малко с няколко месеца. Президентът и ГЕРБ се обвиниха взаимно за закъснението, от опозицията упрекнаха служебното правителство, а от американска страна обясниха забавянето на поръчката с пандемията от коронавирус, пише Breaking



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ