Проф. Андрей Чорбанов и групата на ИТН няма да подкрепят протеста на “Възраждане“, бил политически

доц. Андрей Чорбанов

Николай Хайтов каза едно е да искаш, друго е да можеш, трето е да го направиш. Лично аз не зная кога ще се решат здравните власти да отменят зеления сертификат. Това заяви имунологът и депутат от „Има такъв народ“ професор Андрей Чорбанов в ефира на bTV, коментирайки обещанието на премиера Кирил Петков да отмени въпросния документ.

Според мен това трябваше да стане вчера, за завчера, когато и да стане, ще е късно, добави той.

„Против сме сертификата, защото, най-вече получихме страшно много информация, че разпространението на този вариант на вируса (Омикрон), на практика, независимо, дали групата е сертифицирана или не, продължава.

В крайна сметка опитът, който наблюдавахме от Западна Европа и САЩ, където се разболяха колосална група хора, е, че самите власти, послушаха съвета на учените, че тази форма на ограничаване няма да доведе до нищо и няма никакъв реален смисъл“, каза още Чорбанов.

По думите му, трябва да се прилагат мерки за ограничаване на вируса, а зеления сертификат на практика не оказва това влияния. Имам зелен сертификат, защото изкарах заболяването преди по-малко от година, но въпросът е принципен, каза още той.

„Не става дума, че една група не иска да направи нещо. Една група иска да обясни, че за тях начинът, по който става това ограничаване на движението, ограничаване на хора на работа, придвижване, на практика няма смисъл. Както виждаме много страни свалят мерките. Не съм се ваксинирал. Аз съм имунолог и следя всичко, което се случва по света.

Аз съм единствения имунолог, който разработва ваксини и цял живот е правил ваксини. Когато човек произвежда ваксини, човек знае много добре правилата, които имат за тест за ефективност и безвредност. Това са многогодишни изследвания. След това се прави оценка на риска от ваксинация. Продължавам да казва, че хора, които са в много рискови групи, по-скоро биха поели риска да се ваксинират“, продължи Чорбанов с коментарите си относно решението на мнозина хора да не си слагат ваксина срещу К-19.

Що се отнася до това, дали има риск за здравите хора от ваксините срещу К-19, професорът каза следното:

„Ваксините са много специфичен препарат. Това е причината изследванията на ваксините да продължават до 8 години. Ваксините постоянно се променят и усъвършенстват. Рисковете за здрав човек може да са най разнообразни, но те не са шокиращо много. Не може да се каже, че те са задължително опасни за здравите хора. Но вие притеснявате дали вашето здраве да е обект на някаква терапия“, каза Чорбанов.

Депутатът от ИТН коментира и протестите на „Възраждане“ срещу зеления сертификат.

„Факт е, че на всички протести, които са срещу сертификата, имам много наши симпатизанти. Ние още от самото начало сме изразили, че ние сме против зеления сертификат. Друг е въпроса, че протестът е по-скоро политически, отколкото граждански. Исканията към правителството не са само здравни, но има и други. Ние няма как да подкрепим този протест, защото сме част от управлението“, каза Чорбанов.

„Групата към Петков не сработи. Първото заседание се провали, защото ние настоявахме да е публично. Нашите опоненти бяха на друго мнение. Част от групата се опита да направи второ заседание, но не се получи дебата, който се очакваше, разкри още имуологът

Вече не виждам смисъл от тази работна група, подчерта той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ