Цацаров с писмо до ЕК, Лаура Кьовеши и посолства заради опитите за ревизия на законодателството от властта

Сотир Цацаров

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров изпрати писмо до председателя на Европейската комисия, до еврокомисари и длъжности лица в ЕК, както и до посолствата на Германия, Франция, Нидерландия, Великобритания и САЩ.

Писмото е изпратено също до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и до ръководните органи на ГРЕКО (Група на държавите срещу корупцията) към Съвета на Европа, на Мрежата на органите за превенция на корупцията (NCPA), на Мрежата за почтеност и Мрежата за сигнализиране на нередности, както и до всички сродни институции, с които Комисията има сключени Споразумения за сътрудничество (Италия, Франция, Хърватска, Литва, Черна гора, Сърбия и др.).

Ето цялото писмо на председателя на КПКОНПИ:

С писмо от м. май 2021 г. Ви информирах, че в 45-тото Народното събрание на Република България бе внесен за Законопроект за изменение  и допълнение на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Вносители бяха народни представители от Коалиция „Демократична България“ – Христо Иванов, Атанас Славов и Атанас Атанасов.

Законопроектът предвиждаше прекратяване на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ и създаване на два нови  държавни органа – Комисия за противодействие на корупцията и санкциониране на конфликт на интереси и Комисия за установяване и отнемане на незаконно придобито имущество. Предлагаше се спиране на всички проверки и всички производства пред съд, по които КПКОНПИ е ищец /към онзи момент 741 дела, срещу 1712 лица, при стойност на претендираните за отнемане активи над 3,7 милиарда лева/, както и задължение за Комисията и за съда за отмяна на допуснати вече с влязъл в сила съдебен акт обезпечителни мерки /запори и възбрани/ върху имуществото на обвиняеми лица.

Предвиждаше се и отмяна на разпоредбите в Закона за съдебната власт, по силата на които прокуратурата може да възлага на Комисията извършването на проверки за извършени корупционни престъпления от лица, заемащи висши публични длъжности, като и премахване на възможността самата Комисия да сезира прокурор, когато установи данни за такива престъпления. В писмото до Вас изразих позицията на всички членове на КПКОНПИ, че приемането на такива изменения в закона би имало тежки последици за противодействието на корупцията в България и обслужва интересите на проверявани лица, които разполагат със значителни медийни и финансови ресурси и с възможности за влияние върху определени политически партии. Законопроектът на коалиция „Демократична България“  не бе приет поради разпускането на 45-тото Народно събрание, след невъзможност за съставяне на правителство.

Последваха нови избори за 46-то Народно събрание, като до предсрочното прекратяване и на неговия мандат описаният по-горе законопроект не бе внесен отново.

След избирането на действащото сега 47-мо Народно събрание, политическите партии от управляващата коалиция определиха промените в ЗПКОНПИ като свой основен приоритет. В подписаното коалиционното споразумение се предвижда създаването на Агенция да противодействие на корупцията и на Комисия за установяване и отнемане на незаконно придобито имущество.

В изявления в медиите на министър-председателя, на министъра на правосъдието и на народни представители от партия „Продължаваме промяната“ и коалиция „Демократична България“  се декларира намерението бъдещата Агенция да има разследващи правомощия, с възможност да прилага специални разузнавателни средства. В същото време в парламента от същите политически сили се внася Законопроект за изменение на Закона за съдебната власт, с който се предвижда ликвидиране на специализираните съд и прокуратура.

Необяснимо е закриването на органи на съдебната власт, специализирани в противодействието на корупцията с довода на управляващите, че са „бухалка“ и в същото време – създаването на нов орган, който на практика дублира не само техните правомощия, но и тези на прокуратурата изобщо, с изключение на внасянето на обвинителни актове.

По отношение на отнемането на незаконно придобитото имущество, министърът на правосъдието Надежда Йорданова декларира необходимост от промени, които да приведат българското законодателство „в съответствие с това на ЕС“ и да позволят „ревизиране“ на предявените искове пред съдилищата. Съответствието на ЗПКОНПИ с европейското законодателство е потвърдено в две поредни решения на Съда на ЕС в Люксембург /С-234/2019 и С-319/2019/ , а зад намерението за „ревизирането“ на съдебните производства прозират същите цели, като тези от законопроекта на „Демократична България“ от 16 април 2021 г.

За периода от 2019 г. до 2021 г. КПКОНПИ е приела общо 666 решения за образуване на производство за отнемане на незаконно придобито имущество, с цена на исковете в размер на 1 460 174 464,77 лв., с предложено за обезпечение имущество в размер на 912 476 054,80 лв. и със стойност на допуснатото за обезпечение имущество в размер на 911 329 855,78 лв.

Към  31 декември 2021 г. в Комисията има 5876 активни проверки за незаконно имущество, като са образувани 836 граждански дела с такъв предмет пред съдилищата в страната, с обща цена на исковете 3 887 170 139, 55 лева. 25,72 % от делата са срещу лица, обвинени за ръководене или участие в организирани престъпни групи, а 21,05% – срещу обвиняеми за данъчни престъпления.

В два поредни доклада на ЕК относно върховенството на закона работата на Комисията получава положителна оценка. През 2021 г. КПКОНПИ е приета за член на Мрежата за почтеност /Network for integrity/ и Европейската мрежа на органите за интегритет и сигнализиране на нередности /NEIWA/.

КПКОНПИ е пълноправен член и в Мрежата на органите за превенция на корупцията /NCPA/. На 16 декември бе подписано Споразумение за сътрудничество с Европейската прокуратура, като действат и такива меморандуми с антикорупционните органи на други страни /Италия, Франция, Хърватска, Литва, Украйна, Черна гора, Сърбия и др./. Така, Комисията работи активно в рамките на правомощията си съгласно действащия закон.

След подадена от мен оставка като председател на Комисията, съм освободен от тази длъжност с решение на Народното събрание, считано от 01 март 2022 г. Мотивите за оставката ми са лични и професионални, като от посочената дата се връщам на работа в съдебната власт като прокурор от Върховната касационна прокуратура. Независимо от това, считам за свой дълг да Ви информирам за действителната същност на предлаганите промени и за последиците, които те биха имали по отношение на отнемането на незаконно придобитото имущество в Република България.

Приемете искреното ми уважение и благодарност за ползотворното сътрудничество.

С УВАЖЕНИЕ,

СОТИР ЦАЦАРОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ