Проф. Анастас Герджиков: Софийският университет ще помогне финансово студентите от Украйна у нас

payimage-504286

„Над 130 са студентите от Украйна в Софийския университет. Те са освободени от разплащане на таксата за общежитие, режийни, предстои да се приеме и безплатно изхранване“, заяви той пред БНТ.

Според него обаче тази помощ няма да е достатъчна, а е нужно и институциите да се обединят, за да осигурят необходимото на украинските студенти.

Проф. Герджиков коментира, че реформата във висшето образование върви добре вече 7-8 години. Броят на студентите рязко е намалял, почти двойно. Закриват се неприсъщи за университетите специалности, заради погрешен модел на финансиране в миналото. Сега се стимулира качеството. Реформата се е извършила с помощта на ректорите, които сами са инициирали предложения за нея.

По думите му трябва да има някаква форма на обединяване между университети. Ползите са очевидни – когато един университет е по-голям, по-видим е и в международните класации за студентите от чужбина.

Има и опасности – проблеми с акредитацията на обединяващите се университети, както и това, че университетите имат име и история, което е основа за локален патриотизъм.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ