Евакуират консулствата ни в Киев и Одеса, очакват се нови удари

phpvcf3my

Консулската служба при посолството на България в Киев преустановява работа, считано от днес, съобщават от мисията ни в украинската столица на страницата си във фейсбук. Всички паспорти – както български, така и украински – ще бъдат върнати по служебен път, съобщават още от посолството. По-рано Русия съобщи, че осигурява безопасно напускане на киевчани, ако иска да напуснат града.

Българското генерално консулство в Одеса също се евакуира. Служителите ще напуснат вероятно през границата в Модова, предаде bTV. Последните два автобуса с около 90 българи тръгват от Одеса, съпровождани от няколко цивилни коли, всички напускат Украйна.

По неофициална информация е възможно Одеса да бъде атакувана по море, а и по въздух. Очаква се военни части на Беларус също да се включат в руската инвазия в Украйна.

На границата между Украйна и Молдова има хиляди хора на опашка. Семейството на Валентина ще остане разделено – тя, дъщеря й и внучката заминават, но зетят остава. На опашката има десетки деца. Ева е тръгнала с кучето си, с което са неразделни. През този пункт по-рано през деня са излезли и български граждани, заради помощта от външното ни министерство за тях има осигурен зелен коридор.

И на фона на продължаващата евакуация от Украйна в района на беларуско-украинската граница започнаха преговори между делегации на Киев и Москва.

От генералния щаб на украинската армия твърдят, че руската офанзива е забавена във всяка една от посоките й и всички вражески атаки са отблъснати. Руската армия от своя страна твърди, че има цялостен контрол над небето на Украйна.

По последна официална информация от украинска страна 352-е са цивилните жертви от началото на конфликта, сред които и 14 деца.

Украинските сили твърдят, че убитите руски войници са над 5300, но този брой не се потвърждава от Москва



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ