Най-голямата руска банка – „Сбербанк“ е пред фалит и напуска Европа. Клиентите и теглят парите си

61c25f3bda016_lg

Европейското поделение на най-голямата руска банка „Сбербанк“ се изтегля от пазара на континента. Ходът на гиганта, който преживява най-трудните си времена в своята история, заради санкциите на европейските партньори, бе очакван в последните няколко дни.

Причината е, че банката е в състояние на дефицит на ликвидност, а Европейската централна банка на практика обяви, че тя е пред фалит. Въпреки това от „Сбербанк“ твърдят, че имат достатъчно качествен капитал, за да изплатят парите на всичките си вложители.

Към 2021 г. „Сбербанк“ има активи в осем държави: Австрия, Германия, Чехия, Босна, Хърватия, Унгария, Сърбия и Словения. Преди изострянето на геополитическата ситуация бе обявен план за продажба на част от активите си в Европа в размер 7,3 млрд. евро. Съдбата на този план остана неизвестна. Не се засяга швейцарското подразделение на банката.

„Сбербанк“ също така твърди, че има риск за сигурността на служители и клонове из Европа.

По-рано правозащитници съобщиха, че „Сбербанк“ е започнала да блокира карти на руснаци, направили дарения в украински фондове, с искане да „пояснят необходимостта да се проведе операцията“.

Все още не е ясно как ще стане изтеглянето от пазара, като според експертите възможностите са две – чисто и просто признаване на банкрут или доброволен отказ от лиценз.

В момента акциите на „Сбербанк“ на Московската борса не се търгуват, защото тя е спряна в опит за овладяване на положението от руската централна банка. Борсата не работи трети ден. Последно обаче акциите на институцията се сринаха до около 131 рубли, което е около евро, при цена преди месец от 20 евро.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ