Бригаден генерал Валентин Цанков е заподозреният ая шпионаж в полза на Русия

768x432

По непотвърдена информация от Министерство на отбраната бригаден генерал Валентин Цанков е заподозреният висш български офицер, който е изнасял тайни на НАТО и ЕС в полза на Русия.

По-рано от прокуратурата съобщиха, че български генерал от резерва е продавал класифицирана информация на руски съветник в руското посолство. За случая е уведомено и МВнР, което да предприеме съответните действия.

Разкритието кой е генералът от резерва Валентин Цанков направи през септември 2019 г. политологът Антон Тодоров, който описа на базата на документи от личното дело в архива на РУМНО самоличността на един от комунистическите военни шпиони, разкрит и арестуван днес от ДАНС и Специализирана прокуратура.

Цанков бе отзован през 2012 г. по лично решение на тогавашния министър на отбраната Аню Ангелов като военен аташе в САЩ.

По-късно пък, когато Ангел Найденов бе министър, генералът стана негов съветник и работи по програми в основания от него след мандата му на „Дякон Игнатий“ 3 Център за изследване на отбраната и сигурността.

Бригаден генерал Валентин Цанков е роден на 25 август 1956 г., в град Пловдив. Завършил е военно училище, военна академия и генерал-щабна академия. Специализирал е в САЩ, Германия, Гърция, Италия и Русия. Служил е във войските, Генералния щаб и МО. Бил е директор на дирекция в МО, аташе по отбраната в Лондон и Вашингтон, съветник в НАТО и съветник на министъра на отбраната. Заместник-председател на Асоциацията на сухопътни войски и досега. Експерт по национална сигурност в Центъра за изследване на отбраната и сигурността, полиглот. Безпартиен.

Той бе активно протестиращ срещу Иван Гешев през лятото на 2020 г. Сочен е за близък до президента Румен Радев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ