Нискобюджетната безкрайна сапунка, целяща да отстрани главния прокурор продължава

phpkheycj_800x_

Преди два дни главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност от страна на гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, а Специализирана прокуратура привлече като обвиняем българския генерал от резерва Валентин Цанков за шпионаж в полза на чужда държава.

След като три месеца правосъдният министър Надежда Йорданова непрекъснато уверяваше (в безбройните си интервюта по темата), че а-ха, всеки момент ще внесе сигнали във Висшия съдебен съвет за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, точно в разгара на поредния задържан руски шпионин в нашата страна, „продавачката зад щанда“ изригна, внасяйки във ВСС девет нови случая на нарушения, с които мотивира искането си за отстраняване на Гешев.

Случаите всъщност са широко известни. Откъде? Е, как откъде. От медиите! Онзи казал, този чул, ЕЖК, Гошо Тъпото бълнувал или сънувал. Все тая, важното е, че Йорданова действа…

Два от сигналите обаче са много интересни:

– Искането за снемане на имунитета на Елена Йончева по дело, което според Йорданова приличало на политическа саморазправа.

Йончева, която беше обвинена от прокуратурата в „изпиране“ на 333 000 евро от КТБ. Същата, която беше замесена и в скандал с незаконно усвояване на европари. Разследване на „Антикорупционен фронт“ пък я уличаваше в неправомерно разходване на европейски бюджети за асистенти и офиси.

Та тази блага душа, която преди две години внесе в ЕП (заедно с Радан Кънев) и резолюция, която уж касаеше единствено върховенството на закона, но засегна и националните ни интереси с текста за незаконната организация ОМО „Илинден“.

Пак тя, която наскоро заяви, че „След Полша идва ред и на България. Очаквам България да бъде следващата държава във фокуса на ЕП. В тях мнозинството от евродепутатите осъдиха решението на КС във Варшава, с което се дава предимство на националното законодателство пред част от европейските договори.“

– Вторият сигнал срещу Гешев е не по-малко интересен. „Неуважително, подигравателно и враждебно отношение на Гешев към НПО-та, отделни личности и юридически общности, които изразяват критични становища.“

Милите те… Да ви кажа кое е НПО-то, което от години драпа срещу Гешев. Не, че сами не се сещате. БХК.

Още преди няколко години БХК съобщиха, че са останали озадачени от реакцията на прокуратурата на годишния им доклад за правата на човека. Гешев, тогава заместник-главен прокурор, им върнал копие от романа „Под игото“ на Вазов и сборник разкази на Йовков, като отбелязал глава двадесет и втора от „Под игото“ – „Батареята на Зли дол“, в която борещите се за свободата българи се изправят срещу цяла могъща империя с едно-единствено черешово топче.

Миналата година БХК поискаха оставката на Гешев, заради снимките, показващи как си чати с пиара на Бойко Борисов. БХК излязоха и със становище, касаещо искането за предсрочно освобождаване на Гешев. Сигналът им бил породен от оповестените данни, събрани посредством употребата на СРС по отношение на Васил Божков. Според тях, „чрез оповестяването на тези данни ПРБ се включи в обществено-политическия дебат за управлението на страната с цел да повлияе на общественото мнение, а не да разкрие обективната истина.“

Преди две години ДБ, от чиято квота е Йорданова, заплашиха да сезират ЕС, ако промените, които касаят финансирането на НПО-тата, бъдат приети. Тогава ВМРО предложиха НПО-тата да декларират финансиранията си от чужбина и да осигурят прозрачност на процеса. Нещо, срещу което БХК се борят – тяхното мнение е, че „данъчните проверки са форма на репресия срещу тях“.

Например през 2014 година, когато НАП им назначи данъчна проверка, те скочиха да се жалват, защото действията на НАП били неочаквани (тоест по сигнал), а не планови. Опитайте се да осмислите какво означава това – че те трябва да са предварително наясно кога ще ги проверяват, защото никой, дори и държавата, няма право внезапно да провери произхода на средствата им. Скандалното всъщност е друго – тогава се оказа, че двадесет и две години БХК не са проверявани.

Нискобюджетната безкрайна сапунка, целяща да отстрани главния прокурор продължава.

И нито за „жената зад щанда“, а.k.a Надежда Йорданова, нито за ДБ, нито за правителството има значение, че руски дипломати, подкрепени от родни предатели, осъществяват нерегламентирана разузнавателна дейност.

Пълно мълчание по този въпрос, важното е циркът с оставката да продължи.

от фейсбук профила на Виктория Георгиева



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ