Заради войната в Украйна: МаяМа ускорява новата партия, навива Стефан Янев да я оглави

Мая Манолова

Сдружението на Мая Манолова „Изправи се.БГ“ става партия, научи „Флагман“ от два независими вътрешни източника. Към нея по един или друг начин вероятно ще се присъедини и Стефан Янев, който бе отстранен преди дни като военен министър заради „неутралната“ си позиция след руската инвазия в Украйна.

Няма да е изненада дори ако Янев се окаже председател на новата партия.

Процесите по учредяването на формацията се ускоряват заради усложнената международна обстановка.

Правителството на Кирил Петков, макар и само на два месеца и половина, не изглежда стабилно, а доверието в него може бързо да започне да спада, ако кризисните процеси у нас и по света не се решат в следващите седмици. Това може да доведе до масово недоволство и до нови предсрочни избори още тази година.

След енергийните и инфлационните проблеми, Европа наложи тежки икономически санкции на Русия, което обаче се очаква да рикошира и в обратна посока. България може да бъде особено тежко ударена заради енергийната зависимост от държавата на Путин.

По наша информация, Мая Манолова смята да учреди партията през април или май. Тя даде знак, че готви нов ляв проект, след като през януари стана ясно, че оставката на Корнелия Нинова като лидер на БСП е „фалшива“ и тя остава на поста. Това според Манолова ще доведе до допълнителен срив в доверието на соцпартията след катастрофалните изборни резултати миналата година.

Работещите хора имат огромна нужда от подкрепа, има огромен луфт вляво и за социална подкрепа на най-уязвимите групи, коментира лидерката на „Изправи се.БГ“ в средата на февруари.

Няколко седмици преди това тя обясни, че се водят разговори за създаване на нов ляв проект, както и че тя няма да бъде лицето му.

Стефан Янев натрупа особена популярност тези дни с de facto проруските си позиции. У нас, както стана ясно, все още има много русофили, въпреки бруталната пълномащабна инвазия на Путин в Украйна. Засилените русофобски настроения в момента мобилизират, съответно, и русофилите.

Вероятно новата формация около Янев и Манолова ще се насочи към по-умерените от тях, извън тези, които подкрепят „Възраждане“. Това, разбира се, ще парцелира допълнително лявото и националистическото пространство, което може да има лош краен резултат за заелите тези ниши, включително и БСП.

Няма как да не направи впечатление, че самата Мая Манолова избягва коментарите за войната на Русия в Украйна, което навява на мисълта, че и тя се числи към „неутралните“. Освен това Манолова се застъпи за Стефан Янев в страницата си във фейсбук, когато стана ясно, че Кирил Петков му иска оставката.

Напълно възможен е вариант Янев да създаде и своя отделна партия, която пък да влезе в предизборна коалиция с тази на Манолова, ако това се налага за прескачане на бариерата за парламента.

Говори се, че и вътрешният министър Бойко Рашков би се включил в новото движение вляво. Но това засега са по-скоро спекулации.

Към проекта на Стефан Янев обаче вероятно ще се присъедини Ралица Симеонова. Тя подаде оставка като зам.-министър на отбраната, малко след отстраняването на Янев, с гневен пост във фейсбук: „Това, на което станах свидетел през предходните няколко месеца, затвърди убеждението ми, че сме завладяна държава, унижавана от свои и чужди, експлоатирана за реализиране на лични цели и амбиции.“

„Но има надежда. Да не забравяме, че всяка криза е и възможност“, написа още многозначително тя.

35-годишната Ралица от няколко години се движи по администрациите заедно със Стефан Янев. Тя бе негова подчинена в президентството. След това стана началник на политическия му кабинет, когато той бе служебен премиер. Бе назначена и за негов заместник-министър на отбраната в кабинета „Петков“.

Говори се, че Стефан Янев и Ралица Симеонова са в, меко казано, близки отношения и че тя всъщност е двигателят на политическите му амбиции.

Със сигурност новата лява сила ще се опита да се отърка около президента Румен Радев, който има висок рейтинг и би привлякъл електорат за сметка, примерно, на БСП и „Продължаваме промяната“, които също са считани за близки до държавния глава.

Самият Радев обаче отчетливо се разграничи от Стефан Янев след отстраняването му от правителството. Президентът тогава категорично отхвърли и поредните спекулации, че ще прави нов политически проект с подставени лица. Това изглежда и логично. Радев е в началото на втория си президентски мандат. Като държавен глава той е длъжен да стои на разстояние от политическите сили. Ако ще прави партия, то това следва да се случи след края на мандата му през 2027 г.

Стефан Янев вчера потвърди, че създава нов политически проект, но бе лаконичен: „Като му дойде времето, ще го обявим и ще кажем на хората какво искаме, но първо ще чуем и тях.“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ