Извънредно: Пентагонът отхвърли предложението на Полша за изтребителите за Украйна

a2272c827c9060445a72527f35970651

Пентагонът отхвърли идеята на Полша да използва базата на НАТО „Рамщайн“ в Германия, за да изпраща самолети в Украйна, съобщават световните издания, позовавайки се на изявление на говорителя на Пентагона Джон Кърби.

Той заявява, че Вашингтон смята, че решението за предаването на самолетите, които са собственост на Полша, е дело на Варшава.

Перспективата за изпращане на изтребители от базите на САЩ и НАТО в Германия „поражда сериозна загриженост за целия алианс“, казва Кърби.

„Ще продължим да се консултираме с Полша и нашите съюзници от НАТО по този въпрос и логистичните предизвикателства, които той поставя, но не смятаме, че предложението на Полша е разумно“, се казва в изявлението.

По-рано прессекретарят на Белия дом Джен Псаки оцени евентуалното прехвърляне на съветски военни самолети в Украйна.

Псаки заяви, че Вашингтон няма да се противопостави на решението на Полша да предаде самолетите, а американските власти активно обсъждат въпроса със съюзниците от НАТО.

Преди часове Полша заяви, че е готова да преотстъпи всичките си изтребители МиГ-29 на Украйна, като ги предаде на САЩ в замяна на употребявани американски Ф-16, пише Блиц

снимка кадър



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ