Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) с тревожни новини от Чернобил

Чернобил

Системите за следене на ядрени материали в съоръженията за радиоактивни отпадъци в Чернобил в Украйна, които бяха превзети от руските сили миналия месец, са спрели да предават данни към надзорния орган на ООН за ядрена безопасност, предаде агенция „Ройтерс“, позовавайки се на самата Международна агенция за атомна енергия (МААЕ).

„Генералният директор посочи, че контактът със системите за следене на предпазните мерки, инсталирани в Чернобилската АЕЦ, е бил изгубен“, се казва в изявление на МААЕ. Агенцията използва предпазните мерки, за да следи състоянието на ядрените материали.

Украйна обвинява Русия, че целенасочено е нападнала най-голямата атомна електроцентрала в страната „Запорожие“. Тя е и най-голямата АЕЦ в Европа. В резултат на обстрела преди няколко дни избухна пожар. Според първоначалните данни в региона няма повишени нива на радиация. От тази електроцентрала Украйна набавя около една четвърт от нужната ѝ електроенергия.

Никоя друга страна никога не е обстрелвала атомни електроцентрали, каза украинският президент Володимир Зеленски. „Русия, тази терористична държава, сега преминава към ядрен терор.“ Очевидно ръководството в Москва иска да повтори катастрофата в Чернобил, каза още Зеленски. Украинските власти предупреждават западните страни, че ако не спрат Русия, Европа може да стане сцена на нова ядрена катастрофа, в пъти по-тежка от Чернобил.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ