Очаквано: Рублата падна под 1 стотинка, паника и опашки пред банкоматите в Русия

Банкомат

Масова паника обхвана руснаците за спестяванията им. Пред банкомати и обменни бюра се извиха огромни опашки в Москва и стотици други градове.

Паниката бе предизвикана от решението на Централната банка на Русия да въведе ограничения за продажба, покупка и замяна на валута.

От днес за срок от 6 месеца – до 9 септември, е забранено на банките да продават чужда валута на населението. Освен това руснаците със сметки в чужда валута не могат да изтеглят повече от 10 000 долара. Останалата сума може да бъде изплатена само в рубли.

„В руските банки около 90% от валутните сметки не надвишават сумата от 10 000 щатски долара, т.е. 90% от притежателите на валутни депозити или сметки ще могат да изтеглят изцяло средствата си в американската валута“, уточнява регулаторът в съобщение.

Всичко това доведе до срив на рублата. В обменните бюра 1 долар стигна 190 рублиили 1 рубла вече е под 1 стотинка, преизчислено по междубанковите курсове, пише mediapool.bg.

Много обменни бюра не отвориха тази сутрин поради липса на пари. „Банк России“ отмени днес търговете с акции, заради създалата се ситуация. А от руската държавна банка ВТБ обяви, че от днес гражданите могат да отварят депозитни сметки в юани, като минималната вноска е 100 юана, а годишната лихва е 8 процента.

Междувременно кредитната агенция „Фич“ понижи рейтинга на Русия и обяви, че фалитът е неизбежен.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ